Dusko Marusic/PIXSELL

VRTOGLAVO BOGATSTVO: Zavirili smo u imovine najmoćnijih hrvatskih bankara!

Autor: I. Međugorac

Koliko zarađuju i koliko štede najimućniji hrvatski bankari? Zavrtjet će vam se u glavi.

Uspjeh je uhvatiti ga u Hrvatskoj, tako poznavatelji opisuju životni stil guvernera HNB-a Borisa Vujčića, koji za svoju fotelju i plaću od oko 30 tisuća kuna mjesečno ne mora strahovati s obzirom na simpatije koje uživa od premijera Andreja Plenkovića, a s kojim ga je pak povezala prijateljica Martina Dalić. Guverner dakako na putovanja odlazi poslovno, ali valja znati da mu se dnevnice redovito isplaćuju, a neki pak sumnjaju da su one veće nego što je njegova plaća. Godišnje inače Vujčić na putovanja spiska oko 450 tisuća kuna, a uzgred rečeno, ljubitelj je dobrog ića i pića, osobito skupih vina. U posljednje dvije godine na službena putovanja i smještaje stukao je tako više od 900 tisuća kuna, a godišnje od dnevnice ubere još oko 45 tisuća kuna.

Imovinska kartica guvernera datira još od 2012. godine, a u njoj pak navodi građevinsko zemljište u Medakima u Istri, čija je vrijednost oko 1.745.625,000 kuna, a kvadratura 4750 m2. Uz to, tu je i lokal u Zagrebu, konkretnije u Importanne galeriji, površine 12.20 m2, vrijednosti 376 tisuća kuna. Supruga je vlasnica Citroena, a uz to posjeduju i štednju. Skromno, reklo bi se, ako se usporedi s primjerice imovinskom karticom viceguvernera Damira Odaka.

Prema podatcima iz imovinske kartice, Odak ima neto godišnju plaću od 526.000 kuna kojom treba pridodati i primanja od drugih primitaka na godišnjoj razni koji su iznosili 186 tisuća kuna neto. Nekretnine su mu vrijedne nešto više od 11 milijuna kuna, pokretnine 600 tisuća kuna, posjeduje osobnu štednju u raznim valutama oko 17 milijuna kuna, dok štednja bračne partnerice u eurima iznosi 253 tisuće eura. Za tri kuće s okućnicom od 250 m2 do 450 m2 u Zagrebu i Zadru, naveo je da ih je stekao kupovinom od plaće, stan u Zagrebu od 150 m2 vrijedan 1,5 milijuna kuna kupljen je prodajom imovine, dok je suvlasnik kuće u Vrbovskoj postao nasljedstvom. Odak i supruga voze dvije Toyote Land Cruiser starijeg godišta, zajedno vrijedne 80 tisuća kuna, i brod Benetau First vrijedan pola milijuna kuna.  Zanimljivo da je kada je došao raditi u HNB Odak u kartici starijeg datuma imao upisan i zrakoplov Cesnu iz 1974. godine vrijednu 400 000 kuna, koje danas nema. Već navedenoj štednji u raznim valutama valja pridodati i udjele i dionice u fondovima i to: ZB Europlus Fond vrijedne 65.720 eura, OTP Indeksni Fond vrijedne 1,4 milijuna kuna te još OTP Novčani Fond u vrijednosti od 28,4 tisuće kuna.

I viceguverner Vedran Šošić prema podatcima iz imovinske kartice ima se čime pohvaliti. Vlasnik je stana u Zagrebu od 70 m2 vrijednog 800 tisuća kuna, za koji je digao kredit, a tu je i 15 m2 garaže. U Babinoj Gredi nasljednik je dijela stambeno-gospodarske zgrade, ima paket dionica HT-a te osobnu štednju od 57 tisuća eura, 3000 eura ušteda je bračnog druga.

Njegov kolega Bojan Fras godišnje zaradi oko 370 tisuća kuna. U metropoli posjeduje dva stana vrijedna 2,6 milijuna kuna, a jednom od njih je suvlasnik. Također, suvlasnik je kuće s okućnicom u Zagrebu koju je naslijedio, dok je supruga nasljednica manjega stana u Zagrebu te vikendice u Novom Vinodolskom vrijedne 600 tisuća kuna. Fras posjeduje dva automobila vrijedna 255 tisuća kuna, a tu je i brod od 300 tisuća kuna. U bankama štedi 1,2 milijuna kuna, 151 tisuću eura, 155 tisuća dolara, 126 tisuća funti, 37.500 franaka, a tu je i 30 tisuća eura bračne partnerice. Nadalje, Tomislav Presečan na godišnjoj razini primi plaću od oko 340 tisuća kuna neto, a njegova supruga pak ima 205 tisuća kuna neto. Uz to prima i godišnju neto naknadu kao član savjeta HNB-a, a koja iznosi 120 tisuća kuna. Vlasnik je stana i garaže u Zagrebu vrijednih 720 tisuća kuna, a na štednji imaju oko 400 tisuća kuna.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.