Pixabay

Vrijednost dolara na najvišim razinama u gotovo 14 godina

Autor: Dnevno.hr/HRT

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga se tjedna održala na najvišim razinama u gotovo 14 godina, pri čemu je njegov tečaj prema japanskom jenu porastao, dok je prema euru stagnirao.

Tečaj eura prema dolaru ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 1,0590 dolara, a tijekom tjedna zaronio je na 1,0518 dolara, najnižu razinu od ožujka prošle godine. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je prošloga tjedna 2,0 posto, na 113,15 jena, a u jednom je trenutku dosegnula i 113,90 jena, najvišu razinu u osam mjeseci. Dolar je ojačao i prema većini drugih valuta, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko najviših razina od 2003. godine.

Jačanje dolara zahvaljuje se rastu prinosa na američke obveznice, s obzirom da se očekuje povećanje kamata Feda i jačanje inflacije u SAD-u. Od kada je Donald Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, prinosi na američke obveznice snažno su porasli jer bi njegove najavljene politike od protekcionizma i uvođenja visokih carina na uvozne proizvode, preko ulaganja u infrastrukturu do povećane fiskalne potrošnje i smanjenja poreza mogle potaknuti inflaciju.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, dolar je prema košarici valuta ojačao gotovo 4 posto. “Trend će se vjerojatno zadržati jer se Fed priprema za povećanje kamata u prosincu, dok se ulagači pozicioniraju za Trumpove planove o povećanju fiskalne potrošnje i smanjenju poreza”, navode analitičari UOB Group u bilješci klijentima.

Autor: Dnevno.hr/HRT