poduzetnica.hr

Virtualni ženski poduzetnički centar: ‘Podržavamo porezno rasterećenje malih i srednjih poduzetnika, ali to su tek vatrogasne mjere’

Autor: dnevno.hr

"Mjere poreznog rasterećenja su dobro došle, ali i pokazuju kako još uvijek nismo završili našu društveno-ekonomsku tranziciju i da ima još mnogo prostora za napredak u ostvarivanju uspješne poduzetničke klime", ističu iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Virtualni ženski poduzetnički centar, koji okuplja 1.800 hrvatski poduzetnica i 53 poduzetnika pozdravlja najave smanjenja stope oporezivanja poreza na dohodak, posebice za male poduzetnike.

Mjera smanjivanja opće stope poreza na dobit s 20 na 18 posto, kao i najavljena mjera smanjenja kojom bi poljoprivrednici, obrtnici i mali poduzetnici, čiji prihod na godišnjoj razini ne prelazi 3 milijuna kuna, plaćali porez na dobit po stopi od 12 posto dobro je došao potez, sigurno će dati poticaj razvoju poduzetničkih aktivnosti.

No svjesni težine koju je poduzetnički sektor iznio i još uvijek nosi zbog skupe države, ovo su, kako smatraju, tek vatrogasne mjere ako se ne nastavi sa sustavnom reformom poreznog sustava, rasterećenjem od fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i poboljšanjem učinkovitost vrlo neservilne birokracije, koja se ponaša kao da živi sama za sebe, a ne upravo radi onih koji privređuju na realnom sektoru.

“Hrvatsko zakonodavstvo i birokracija izrazito nepovoljno utječu na domaće poduzetništvo i investicije te se još uvijek kao društvo učimo funkcioniranju demokratskih institucija u službi poduzetništva.

Mjere poreznog rasterećenja su dobro došle, ali i pokazuju kako još uvijek nismo završili našu društveno-ekonomsku tranziciju i da ima još mnogo prostora za napredak u ostvarivanju uspješne poduzetničke klime.

O prostoru za poboljšanja posebice poduzetničkog ozračja govori i nedavno istraživanje provedeno u 23 države Europske unije, u kojemu je Hrvatska zaposjela začelje.

U pet od 11 elemenata ispitivanja poduzetničke klime Hrvatska je bila na uvjerljivom posljednjem mjestu. Danas je poduzetništvo u Hrvatskoj više percipirano negativno nego pozitivno, sputano je kompliciranim zakonima koji se često mijenjaju, a nerijetko jedan zakon pobija u djelovanju drugi.




Do kvalitetnog radnog kadra se teško dolazi, ne samo zbog loše kulture odnosa prema poslovnim zadacima nego i neusklađenosti potreba realnog tržišta s tržištem rada. Nikako ne pomaže niti stalna inspekcijska represija.

(Ne)snalaženje u šumi zakona, propisa, pravila, koje poduzetnici često niti ne razumiju, a još češće nemaju koga i pitati za savjet, inspekcije strogo kažnjavaju, umjesto da nam budu pomoć i potpora. To se posebice osjeti na samom početku poduzetništva, kada na tisuću stvari morate paziti bez pravog izvora informacija”, ističu iz Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.