Varaždinski župan Štromar proglasio elementarnu nepogodu od mraza

Autor: dnevno.hr

Županijsko povjerenstvo je obišlo stradala područja od mraza te temeljem uvida i pristiglih prijava, utvrdilo da štete postoje i imaju karakter elementarne nepogode uzrokovane mrazom zbog čega je župan Štromar i donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane mrazom

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je danas proglasio elementarnu nepogodu od mraza na području gradova Novi Marof i Lepoglava te općina Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Breznica, Veliki Bukovec i Mali Bukovec.

Naime, uslijed niskih temperatura 20. i 21. travnja ove godine temperature su se ovisno od područja i lokaliteta kretale i do -4⁰C te rezultirale mrazom što je prouzročilo velike štete poljoprivrednim kulturama. Od kasnog mraza u spomenutim gradovima i općinama zabilježene su velike štete na višegodišnjim nasadima, posebice na vinogradima i voćnjacima. Posebno su oštećeni vinogradi u nižim predjelima, gdje su štete vidljive u obliku sušenja mladica, a osjetljivi su na niske temperature te se štete kreću od 50-100%. Osim stradale vinove loze, znatne štete su i u voćnjacima obzirom da su u fazi zametnutih plodova, kada su i najosjetljivije na mraz te se štete kreću od 50-100%. Najviše štete vidljive su na jabukama, kruškama, šljivama, višnjama, trešnjama, breskvama, marelicama, jagodama, malinama, kupinama te orasima u obliku posmeđenja i sušenja na vrhovima izbojaka ili cijelih izbojaka. Štete su vidljive i na pojedinim povrtlarskim i ratarskim kulturama te se kreću od 40% do 70%.

Župan Štromar objasnio je kolika je šteta od mraza te istaknuo:

-Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišla su teren na spomenutim područjima i dostavila Županijskom povjerenstvu preliminarnu procjenu štete za svoje područje te iz njihove procjene šteta iznosi oko 35 milijuna kuna – rekao je župan Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da u narednih osam dana od proglašenja nepogode prvu procjenu upišu u Registar šteta.

Inače, Županijsko povjerenstvo je obišlo stradala područja od mraza te temeljem uvida i pristiglih prijava, utvrdilo da štete postoje i imaju karakter elementarne nepogode uzrokovane mrazom zbog čega je župan Štromar i donio Odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane mrazom.

Isto tako Gradska i Općinska povjerenstva obvezna su u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te ista dostaviti Županijskom povjerenstvu koji će sumirane štete dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Ministarstvu poljoprivrede sa zahtjevom za ublažavanje i otklanjanje posljedica od elementarnih nepogoda u redovitom postupku.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.