EPA

UOČI VELIKE ODLUKE: Agrokorove tvrtke objavile pozive za glavnu skupštinu!

Autor: Hina

Zvijezda bi imenovala posebnog revizora, a Belje i Vupik ne?

Tvrtke iz sastava Agrokora koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi za kraj studenoga sazvale su glavne skupštine na kojima trebaju donijeti odluke o pokriću gubitaka iz prošle godine, a dioničarima Zvijezde predloženo je i da Deloitte imenuju posebnim revizorom za odnose s Agrokorom, dok taj prijedlog ne bi prihvatili Belje i Vupik.

Kako se navodi u odlukama o sazivanju glavnih skupština objavljenim na Zagrebačkoj burzi, uprave Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, Vupika, PIK Vinkovaca i Žitnjaka sazvale su glavne skupštine na zahtjev izvanrednog povjerenika za Agrokor, a uz izvješće revizora za 2016. godinu, predloženo je i da dioničari usvoje temeljna i konsolidirana financijska izvješća za prošlu godinu kao i da donesu odluku o pokriću gubitaka ostvarenih u 2016. godini. Sve bi te kompanije za revizora u 2017. izabrale PricewaterhouseCoopers (PwC), revizorsku tvrtku koja je radila i reviziju prošlogodišnjih financijskih izvještaja a nakon što je na snagu stupio ‘lex Agrokor’.

Ledo, Jamnica i Zvijezda pokrit će gubitak iz zadržane dobiti, ostali iz budućeg poslovanja

Skupštine Leda, Jamnice i Zvijezde sazvane su za 28. studenoga, a dioničarima je predloženo da se prošlogodišnji gubitak – Leda u iznosu 343,6 milijuna kuna, Jamnice 335,9 milijuna kuna, a Zvijezde 125,04 milijuna kuna, pokrije iz zadržane dobiti ranijih razdoblja.

Dioničarima ostalih Agrokorovih kompanija – PIK-a Vinkovci, Vupika i Belja, koje su sazvane za 27. studenoga, kao i Žitnjaka (29. studenoga), predloženo da gubitke pokriju iz poslovanja budućeg razdoblja.

Prošlogodišnji gubitak PIK-a Vinkovci iznosio je 211,16 milijuna kuna, Vupika 50,9 milijuna kuna, Žitnjaka 30,29 milijuna kuna, a Belja 41,4 milijuna kuna.

Kod Belja je utvrđen i veći gubitak u 2015. nego što je prije bilo objavljeno pa dioničari trebaju donijeti i odluku da se ispravljeni gubitak tvrtke za 2015. godinu, koji iznosi 97,8 milijuna kuna, pokrije također iz budućeg poslovanja.




Dioničarima sedam Agrokorovih tvrtki koje su danas objavile pozive za glavnu skupštinu – Leda, Jamnice, Zvijezde, Belja, Vupika, PIK Vinkovaca i Žitnjaka predloženo je i da na skupštinama daju razrješnice (povjerenje) upravama za rad i način na koji su vodile te tvrtke kao i da daju razrješnice nadzornim odborima za rad i način na koji su nadzirali poslovanje društva za 2016. godinu.

Zvijezda bi imenovala posebnog revizora, a Belje i Vupik ne?

Na dnevnom redu skupština triju tvrtki – Zvijezde, Belja i Vupika – su i prijedlozi odluka da se Deloitte imenuje posebnim revizorom za vođenje poslova tih tvrtki s posebnim naglaskom na vođenje poslova spram najvećeg pojedinačnog dioničara, Agrokora d.d., i to na trošak tih tvrtki.




I dok je, prema objavljenim pozivima, skupštini Zvijezde predloženo da taj prijedlog prihvati, dioničarima Belja i Vupika predloženo je da odbiju prijedlog o imenovanju posebnog revizora za poslove spram Agrokora.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.