Wikipedia

Ulazak u EU plaćat će se 5 eura, a prije puta potrebno se registrirati na internetu?

Autor: T. P.

"ETIAS će biti jednostavan, brz, jeftin i učinkovit", rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans

Pripadnici zemalja koje nisi u Europskoj uniji uskoro bi mogli ulazak u EU plaćati pet eura, i to uz prethodnu registraciju na internetu. Novi je to prijedlog Europske komisije, a riječ je o sustavu koji se naziva ETIAS, što je engleski akronim za europski sustav za informacije i autorizaciju putovanja.

Riječ je o pokušaju uspostave novog sustava koji će omogućiti bolju kontrolu granica tako što će državljane zemalja izvan EU, kojima nije nužna viza, obvezati da se prije prelaska granice EU registriraju putem interneta, što će ih stajati 5 eura i vrijedit će za sva putovanja unutar pet godina, javlja Večernji list.

Samu ideju prvi je put najavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker još u rujnu, u svome govoru o stanju Unije:

“Moramo znati tko prelazi naše granice. Do studenog ćemo predložiti automatizirani sustav s pomoću kojeg se utvrđuje tko smije putovati u Europu. Tako ćemo znati tko putuje u Europu i prije nego što stigne ovamo”, izjavio je tada Juncker.

Prijedlog se sada našao na stolu, a sličan je sustavu koji već postoji u SAD-u, gdje takvo odobrenje za ulazak stoji 14 američkih dolara.

Osim registracije koja stoji 5 eura, državljani zemalja koje nisu u EU morat će i odgovoriti na nekoliko sigurnosnih pitanja poput onih jesu li kažnjavani, imaju li kakvu bolest, je li im ikada uskraćen ulazak u neku zemlju i sl.

“Naš je najvažniji zadatak osigurati naše granice i zaštititi naše građane. ETIAS će biti jednostavan, brz, jeftin i učinkovit”, rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans na današnjem predstavljanju prijedloga u Komisiji.

Autor: T. P.