Wikimedia

Ulaganja u nove kapacitete za vjetroenergiju u EU na najnižoj razini u posljednje tri godine

Autor: Hina

Njemačka je bila najveći investitor u 2017. godini, s udjelom u ukupnom iznosu ulaganja od 30 posto

Potrošnja na nove kapacitete za proizvodnju struje iz energije vjetra potonula je u EU u 2017. godini na najnižu razinu u tri godine, pokazuju podaci WindEuropea, signalizirajući smanjenje troškova i veću efikasnost sektora u kontekstu smanjenih državnih subvencija.

Ulaganja u nove projekte proizvodnje struje iz energije vjetra na kopnu i moru u Europskoj uniji potonula su prošle godine za 19 posto u odnosu na rekordnu 2016., godinu, na 22,3 milijarde eura, objavila je industrijska udruga WindEurope u godišnjem statističkom izvješću.

Prošlogodišnji je iznos manji i u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci.

Od ukupnog iznosa ulaganja na projekte na kopnu otpada rekordnih 14,8 milijardi eura.

Izvješće također pokazuje da je prošlogodišnjim ulaganjima financirano rekordnih 11,5 gigawata novih proizvodnih kapaciteta, u odnosu na 10,3 gigawata financiranih u 2016. godini. To upućuje na zaključak da su troškovi pali na 1,9 milijardi eura po gigawatu novih kapaciteta, u odnosu na 2,7 milijardi eura po gigawatu koliko su iznosili u prethodnoj godini.

“Smanjenje troškova duž cijelog lanca vrijednosti u tom sektoru i pojačana konkurencija omogućili su ulagačima da za manje novca financiraju više kapaciteta”, konstatiraju u WindEuropeu.

Europa je sjedište velikog broja vodećih aktera u globalnom sektoru energije vjetra, bilo da je riječ o kompanijama koje projektiraju elektrane ili koje ih proizvode. Među njima su Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, EnBW i Nordex.




Njemačka je bila najveći investitor u 2017. godini, s udjelom u ukupnom iznosu ulaganja od 30 posto. Slijedi Britanija s 22 posto.

Ukupno je prošle godine u Europskoj uniji instalirano bruto 15,7 gigawata dodatnih kapaciteta za proizvodnju struje iz energije vjetra, 20 posto više nego u godini ranije. Time su ukupni kapaciteti dosegnuli 169 gigawata a nadmašuju ih samo oni koji kao energent koriste plin.

Na vjetar sada otpada 18 posto ukupnih instaliranih kapaciteta za proizvodnju energije u Europskoj uniji.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.