Ukoliko Vlada ne sredi javne financije dolazi nam MMF

Autor: D.G.

Gospodarski pad će ove godine biti 2 posto a ne 1,6 posto kako tvrdi Vlada, kaže Željko Rohatinski, Guverner Hrvatske narodne banke.

Hrvatska će na kraju morati sklopiti novi stand-by aranžman s MMF-om, ne uspije li Vlada u konsolidaciji javnih financija, izjavio je guverner HNB-a Željko Rohatinski za slovenski Bančni vestnik.

Guverner prognozira i da će gospodarski pad u ovoj godini biti oko 2 posto, dok Vlada u svojim fiskalnim prognozama prognozira 1,6 posto pada. Deficit javnog sektora u Hrvatskoj ove godine biti veći od 6 posto BDP-a, kako zbog podbačaja planiranih prihoda, tako i zbog izraženih političkih problema u vezi s pokušajem smanjivanja određenih “prava” korisnika proračunskih sredstava.

Tako je guverner opet otvorio gorući problem državnih financija, piše Jutarnji list. Proračunski je deficit bitno određen hipertrofijom javnih službi, neracionalnostima u poslovanju javnih poduzeća, neodrživošću sustava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te problemima u sustavima poticaja i subvencija. To je posljedica odgađanja nužnih reformi koje, naravno, imaju svoju ekonomsku, socijalnu i političku cijenu, pa su kao takve rizične, posebno u predizbornoj godini.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.