Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Ukoliko pročitate ove savjete postoji mogućnost da ćete se obogatiti!

Autor: I.Delić

Put do bogaćenje bliži je no što vam se čini.

Na blogu Lifehach Bran WU sakupio je niz savjeta milijunaša koji će vam pomoći da uredite svoje financijsko stanje te se na taj način obogatite.

Prije svega vačlja izraditi financijski plan, odnosno uzeti dnevnik u kojega ćete zapisati detaljan plan, kojeg se potom valja pridržavati. Financijski plan imati će smisla samo ukoliko ga shvatite ozbiljno. U njemu ispišite svoja primanja, zbrojite izdatke, u što dakako ulaze računi i rate kredita, a najbitnije je pobrinuti se da novca za održavanje kućanstva ne manjka. Ukoliko su vam računi veći od prihoda, vrijeme je za promjene.

Prije ulaganja novca, treba prvo platiti račune jer dug vas priječi da ostvarite financijski potencijal pa ne bi bilo loše riješiti se bespotrebnih troškova. U svoj dnevnik zapišite ciljeve koje želite postići, a novac preostao od dugovanja mudro iskoristite i pametno ulažite. Redovna primanja važna su i bitna, ali ukoliko želite biti bogati, nužno je imati dodatan izvor zarade. Krenite od malih stvari, pronađite posao sa strane, brinite o starima i nemoćnima, rasprodajte stvari koje vam ne trebaju.

Radite za sebe, uzmite vremena i pokrenite vlastiti biznis. Omiljeni hobi pretvorite u zaradu.

Slijedeći korak je štednja, ne moraju to biti veliki iznosi, za početak natjerajte se da izdvajate stotinjak kuna. Potražite i razne male načine za uštedu: manje jedite vani, uzmite jeftiniji internet paket, ne kupujte slatkiše i bespotrebne sitnice, tim novcima radije otplaćujte kredit i dugove.  Većina bogatih će vam vjerojatno reći da ljudi često griješe kad žive iznad svojih mogućnosti. Skupa auta, odjeća, nakit, i putovanja su super, ali imaju cijenu.

Nemojte dopustiti da vas plaća kontrolira; vi kontrolirajte plaću. Sjetite se svojih financijskih ciljeva, i držite ih se. To dakako ne znači da si ne smijete povremeno priuštiti lijepe stvari, ali fokusirajte se više na potrebe, nego na želje. Izbjegavajte odlazak u trgovačke centre i skupe butike. Iako u iznimnim slučajevima morate koristiti kreditnu karticu, što više limitirajte njeno korištenje. A nije zgorega niti posjetiti financijskog savjetnika.

Autor: I.Delić

ZADNJE VIJESTI