Udruga Franak prijavila nepravilnosti u aneksima i izračunima konverzije – traži se institucionalno postupanje prema bankama

Autor: A.P.

Udruga Franak vrlo je zadovoljna činjenicom da su Erstebank i RBA,odmah pošto su nepravilnosti dostavljene HNB-u, najavile da će izbaciti iz aneksa spornu odredbu o potencijalnoj ništetnosti aneksa.

Udruga Franak i predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa utvrdili su na zajedničkom sastanku održanom 17. studenog 2015. niz nepravilnosti u dostavljenim nacrtima aneksa i izračunima koje su banke dostavile korisnicima kredita.

Na temelju analiza pristiglih materijala za konverziju CHF kredita te na temelju zaključaka sa sastanka nepravilnosti su istog dana proslijeđene HNB-u te je Udruga Franak 18. studenog 2015. prijavila Ministarstvu financija i HNB-u banke koje su u nacrte aneksa za konverziju CHF kredita u euro kredite unijele nezakonite odredbe, suprotne Zakonu o potrošačkom kreditiranju, Zakonu o zaštiti potrošača te Zakonu o obveznim odnosima. Od MF-a i HNB-a traži se da nalože bankama da svoje poslovanje usklade sa zakonima, da nezakonite odredbe izbace iz aneksa te da izračune usklade sa odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Glavni zahtjevi po dostavljenim aneksima i izračunima konverzijesu sljedeći:

1. Traži se da iz aneksa budu izbačene sve sporne odredbe o retroaktivnom poništenju aneksa nakon izvršene konverzije, ako bi zakoni bili ukinuti na Ustavnome sudu. To znači, drugim riječima, da neće više postojati niti teoretska mogućnost da banke pokušaju retroaktivno djelovati na konverziju, niti ugovornom niti sudskom prisilom, jer jei Ustavni sud svojim rješenjem utvrdio da to neće biti moguće.

2. Traži se transparentno utvrđivanjepromjena kamata u euro otplatnim planovima. Revizori koji su provjeravali izračune ogradili su se od kamata koje su primijenjene u otplatnim planovima što je dodatni signal da s kamatama nije sve u redu.

3. Traži se priznavanje statusa klijenta i umanjenih kamata (npr. bonus za klijenta banke, kredit za mlade, flexi kredit, kredit za određene stanove, kredit za zaposlenike banke, kredit za zaposlenike partnera banke, i sl.), za sve dužnike kojima to nije priznato.

4. Traži se izbacivanje iz aneksa bilo kakvih uvjeta i odricanja dužnika od budućih potraživanja na temelju CHF ugovora.

5. Traži se sprječavanje ugovaranja visoke fiksne marže, koja je u euro kreditima određena na nezakonit način–odlukom banke početkom 2014. godine. Tu maržu riješit će buduća vlast tijekom sljedećih mjeseci, u skladu s javnom riječju pol. stranaka koje će sudjelovati u vlasti.




Udruga Franak vrlo je zadovoljna činjenicom da su Erstebank i RBA,odmah pošto su nepravilnosti dostavljene HNB-u, najavile da će izbaciti iz aneksa spornu odredbu o potencijalnoj ništetnosti aneksa.

Ministar Lalovac, nakon razgovora sa stručnjacima iz Ministarstva financija te s guvernerom Vujčićem, obavijestio je Udrugu Franak da će vrlo aktivno i bez kompromisa insistirati da se svi navedeni nedostaci uklone prije izvršenja konverzije CHF kredita, navodi se u priopćenju Udruge Franak.




Autor:A.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.