Sanjin Strukic/PIXSELL

U Ministarstvu gospodarstva nestalo 4 milijuna kuna za učeničke stipendije?

Autor: dnevno.hr

Iz spomenutoga ministarstva odgovora nema

Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje je u međuvremenu pripojeno Ministarstvu gospodarstva, kojemu je sada puni naziv Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, objavilo je prošle godine javni poziv ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’, na koji su se učenici mogli prijaviti od 1. rujna do 14. listopada 2016. godine.

Prethodnih godina bila je praksa da se u roku mjesec dana od završetka ovog natječaja objave dobitnici i potpišu ugovori sa stipendistima. No, ne i ovoga puta.  Po prilici četiri tjedna od isteka roka za prijave, tada još Ministarstvu poduzetništva, portal Srednja.hr poslao je upit kada će biti poznati dobitnici stipendija.  Odgovorili su da će rezultati biti poznati u prvoj polovici prosinca.

Međutim, prošla je i druga polovica prosinca (ukupno već dva mjeseca za obradu rezultata), a dobitnici stipendija još uvijek nisu bili poznati. Od 16. prosinca izašla još samo jedna obavijest vezana za ove stipendije i to tek 13. veljače. U njoj se tek kaže da je dodjeljeno 1.537 potpora u sklopu projekta ‘Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima’ te da je počela isplata za period rujan-prosinac 2016. Iz Ministarstva gospodarstva rečeno je da su za natječaj zaprimili 2.253 prijave.

Iz Ministarstva su se pohvalili kako je više od 700 stipendija više dodijeljeno u odnosu na prethodnu, školsku godinu 2015./2016., međutim financijski dio priče ne štima. U javnom pozivu stoji kako su novčana sredstava, predviđena za ove stipendije 18.000,000 kuna. Ponavljamo dodjeljeno je 1.537 stipendija od po 9.000 kuna odnosno 750 kuna mjesečno.

Jednostavnom računicom dolazi se do toga da je 1.537 pomnoženo s 9.000 jednako – 13.833.000 kune! Obzirom da je inače cjelokupni iznos namijenjen za ‘Stipendiranje u obrtničkim zanimanjima’ za tu svrhu bivao i iskorišten, portal Srednja.hr pitao je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta što je s preostalih 4.167,000 kuna, koje su preostale od predviđenih sredstava. Iz spomenutoga ministarstva odgovora nema, piše srednja,.hr

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.