Ivo Cagalj/PIXSELL

U JEKU NEZAPOSLENOSTI: Članice HUP-a ne mogu naći radnike za 5099 radnih mjesta?! Evo o kojim se strukama radi

Autor: dnevno.hr

Ako ste nezaposleni stručnjaci za područja za koja tvrde da nema radnika, javite se HUP-u.

Hrvatska udruga poslodavaca od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Vlade RH u cjelini traži hitno postizanje dogovora sa socijalnim partnerima o broju radnih dozvola za strance koje će biti odobrene za 2017. godinu. Navode da su ove godine brojni poslodavci bili suočeni s ozbiljnim problemom pronalaženja radne snage zbog čega nisu mogli realizirati neke već započete ili iskoristiti potencijalne za pokretanje novih projekata.

Iako je broj nezaposlenih u Hrvatskoj velik, iz HUP-a tvrde poslodavci na tržištu rada ne mogu pronaći dovoljan broj radnika s traženim vještinama i kvalifikacijama, a problem postoji u nizu industrija – građevini, brodogradnji, turizmu, prometu, ICT-u…

„Jasno je da i mi imamo strukturni problem koji traži da ga se počne čim prije rješavati, ali je isto tako jasno da se on neće moći riješiti preko noći. Zbog nedostatka radne snage tvrtke danas nisu u mogućnosti ugovarati nove poslove i razvijati poslovanje što u konačnici ima negativne posljedice za cjelokupnu ekonomiju. Jedino brzo dostupno rješenje, dok čekamo na ono dugoročno, je povećan uvoz radne snage. Zato od Vlade tražimo da se hitno pozabavi ovim pitanjem kako i u 2017. ne bismo imali isti i još veći problem nego ove godine“, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Prema anketi koju je među svojim članicama proveo HUP tvrtke u RH imaju 5099 radnih mjesta za koja ne mogu pronaći adekvatne radnike. Najveći problem u ovome trenutku ima brodogradnja kojoj nedostaje 2024 radnika, te potom graditeljstvo s 1213 i turizam s 885 nepopunjenih radnih mjesta. ICT industrija pak već dulje vrijeme ističe da im nedostaje barem 1000 stručnjaka.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.