Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj gotovo najmanja razlika u plaćama između muškaraca i žena

Autor: dnevno.hr

S obzirom na poziciju, najveće su razlike na menadžerskom nivou, gdje su u Hrvatskoj žene plaćene čak 17% niže od muških kolega, odnosno žene na poziciji top menadžementa u prosjeku imaju preko 11.600 kuna plaću dok muškarci na istim pozicijama u prosjeku imaju preko 14.000 mjesečnu neto plaću.

Razlika u plaćama muškaraca i žena sveprisutna je na globalnoj razini. Međunarodni servis za istraživanje visine plaća Paylab, dio kojeg je i hrvatski servis MojaPlaća, analizirao je plaće muškaraca i žena i došao do podatka kako žene zarađuju od 2 do 11 posto manje nego muški kolege na istom radnom mjestu u zemljama središnje i istočne Europe: Srbiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj, Latviji, BiH, Estoniji, Litvi, Hrvatskoj te Finskoj.

Žene zarađuju do 24% manje u odnosu na muškarce

Razlike u prosječnim mjesečnim plaćama po spolu puno su veće nego razlike po spolu na istim radnim pozicijama u zemljama središnje i istočne Europe. Općenito, žene u prosjeku zarađuju 9 do 24 posto manje nego muškarci. Ovo je rezultat toga da se žene češće zapošljavaju u sektorima gdje su i plaće niže. Uz to, žene češće uzimaju pauzu u karijeri (zbog roditeljstva), a također su i slabije zastupljene na menadžerskim pozicijama nego što su muškarci.

Među zemljama središnje i istočne Europe najveću razliku u plaćama žena i muškaraca ima Estonija, čak 24% iza koje slijede Slovačka, Češka i Poljska gdje žene imaju 23% nižu plaću u odnosu na muškarce. S druge strane, najmanje razlike u prosječnim plaćama su na Balkanu: u Sloveniji tek 7%, dok su u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini 9%.

Puno je relevantnija analiza razlika plaća muškaraca i žena na istoj poziciji u hijerarhiji. Kada se u obzir uzme ista pozicija, žene su u prosjeku 2 do 11 posto manje plaćene nego muški kolege na istoj poziciji. I prema ovim podacima Hrvatska prednjači ispred nekih puno razvijenijih država: na istoj poziciji žene su u prosjeku plaćene 5% manje, nego njihovi muški kolege. Najveće su razlike u Estoniji i Litvi gdje su žene plaćene 10, odnosno 11% manje nego muški kolege na istoj poziciji.

S obzirom na poziciju, najveće su razlike na menadžerskom nivou, gdje su u Hrvatskoj žene plaćene čak 17% niže od muških kolega, odnosno žene na poziciji top menadžementa u prosjeku imaju preko 11.600 kuna plaću dok muškarci na istim pozicijama u prosjeku imaju preko 14.000 mjesečnu neto plaću.




Razlike su najmanje na početku karijere

Muškarci i žene imaju iste mogućnosti u trenutku kada završe školovanje. Muškarci su međutim, skloniji asertivnom pristupu prilikom pregovaranja oko plaće. Analize servisa PayLab i MojaPlaća pokazuju da muškarci imaju viša očekivanja od plaće od žena i to za 14%.

Općenito, razlika plaća žena i muškaraca najveća je u dobi između 35 i 44 godina. Ovo je posljedica uzimanja rodiljnog i roditeljskog dopusta u koje vrijeme žene karijeru stavljaju „na čekanje“ dok muškarci i dalje napreduju. Tu razliku po povratku s dopusta žene teško ili češće, nikada ne nadoknade.




U Hrvatskoj, razlika u plaćama žena i muškaraca najveća je u dobi od 45 do 54 godine, kada ta razlika iznosi čak 13% u korist muškaraca. Najmanja razlika je na početku karijere u dobi do 34 godine, kada žene u prosjeku imaju 10% nižu plaću od muških kolega.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.