Patrik Macek/PIXSELL

Studenti se sastaju s Marićem zbog novog sustava oporezivanja

Autor: dnevno.hr

Studenti između ostaloga traže izuzimanje stipendija iz obračuna prihoda po članu kućanstva za ostvarivanje prava na poreznu olakšicu

Hrvatski studentski zbor u 12:30 ima sastanak s ministrom financija Zdravkom Marićem. Na sastanku će raspravljati o novom sustavu oporezivanja.

U najavi navode da će od Zdravka Marića zatražiti sljedeće stvari:

– Provođenje oporezivanja i računanje limita neoporezivanja na godišnjoj razini umjesto mjesečnoj. Studentski rad je specifična vrsta rada s nizom posebnosti na koji će mjesečno oporezivanje izrazito negativno utjecati, te trenutno ne postoji kvalitetan informacijski sustav unutar Studentskih centara koji će tehnički popratiti navedeni sustav mjesečnog oporezivanja.

Podizanje iznosa za poreznu olakšicu roditelja učenika, odnosno studenata

–  Izuzimanje stipendija iz obračuna prihoda po članu kućanstva za ostvarivanje prava na poreznu olakšicu

“Nadalje, smatramo da je nužno potaknuti Ministarstvo znanosti i obrazovanja da hitno izmjeni Pravilnik o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata i da se njime jasnije reguliraju studentska prava pri obavljanju studentskih poslova. Izmjena je potrebna kako bi se osigurala redovita isplata studentskih plaća, ali i općenito zaštita prava studenata koji rade, a čija prava trenutno nisu nikako zaštićena”, navode na svojim stranicama.

Prema zakonskim odredbama, u svim povjerenstvima koje odlučuju o studentskim pitanjima trebali bi biti zastupljeni predstavnici Hrvatskog studentskog zbora te ovim putem naglašavamo kako je ovaj pravilnik donesen bez javne rasprave i suglasnosti Hrvatskog studentskog zbora.




“Ovom prilikom ćemo Ministarstvu financija i Vladi RH poslati jasnu poruku kako je Hrvatski studentski zbor kao krovno studentsko predstavničko tijelo svih studenata u RH ovaj put morao biti i mora biti uključen u budućnosti u sve procese donošenja izmjena odredbi koje se izravno odnose na studente. Odmah nakon sastanka ćemo Vas obavijestiti o svim zaključcima i odlukama”, navode studenti.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.