Marijan Susenj/PIXSELL

STRUČNO OSPOSOBLJAVANJE JE LOŠE: Sve manjkavosti mjere koja više šteti nego što pomaže

Autor: dnevno.hr

„Poslodavci bi trebali barem neki postotak mladih osoba zadržati nakon stručnog osposobljavanja, inače je ta mjera potpuno besmislena“, smatra jedan ispitanik

Mjera Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa proširena je na mlade nezaposlene sa srednjoškolskim obrazovanjem. Što o tome misle građani, MojPosao istražio je u anketi provedenoj na više od 2000 ispitanika.

Više od polovice ispitanika (58%) smatra da je u pitanju loša odluka jer se na taj način ugrožavaju brojna radna mjesta.

Ispitanici smatraju da bi ova mjera trebala vrijediti samo za deficitarna zanimanja te da bi država trebala poticati redovno zapošljavanje. Kritiziraju ukidanje mjere za starije od 30 godina jer smatraju da je tim ljudima još teže pronaći posao nakon doškolovanja.

„Poslodavci bi trebali barem neki postotak mladih osoba zadržati nakon stručnog osposobljavanja, inače je ta mjera potpuno besmislena“, smatra jedan ispitanik.

Da je u pitanju dobra odluka koja mladima omogućava lakše prvo zaposlenje, smatra 28% ispitanika.

„Mnogi će barem imati neko iskustvo nakon završene srednje škole, uz konkretna znanja koja im mogu otvoriti priliku“, smatra jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Ulazak na tržište rada težak je i nakon stečenih osnovnih znanja, a bez toga još teži.“

Uz određene preinake, u pitanju je dobra odluka, smatra 14 % ispitanika.




Ispitanici u ovoj kategoriji smatraju da naknadu za stručno osposobljavanje ipak treba regulirati s obzirom na stručnu spremu. „Nije pošteno da se jednako tretiraju odnosno plaćaju oni koji su završili fakultete i srednju školu. I ovako se podcjenjivalo akademske građane“, smatra jedan od ispitanika.

Drugi ispitanik predlaže: „Treba obavezati poslodavce da ipak usprkos odredbi ‘bez zasnivanja radnog odnosa’ polaznike uzmu u radni odnos na još minimalno dvanaest mjeseci. Dakle godina stručnog i godina zaposlenje. Mjera se ne bi toliko zloupotrebljavala.“




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.