Foto: pixabay

Strateg upozorava: ne nadajte se rastu!

Autor: V.P.

Američki BDP za 2016. godinu mogao bi rasti po stopi od svega 1,7 posto.

Investitori koji čekaju veliku promjenu u gospodarskim aktivnostima u drugom kvartalu kakva je viđana proteklih godinama, mogli bi ostati razočarani, izjavio je danas Phil Orlando, glavni strateg za dionice kompanije Federated, specijalizirane za investicijski menadžment.

Rast BDP-a od ugrubo 4% tek je nadoknadio slabe rezultate u dvije protekle godine, ali ti su nagli pomaci nastupili nakon ”brutalnih” zima tijekom kojih je gospodarska aktivnost zamrla, obrazlaže Orlando.

Prvi dio tog trenda zadržao se i ove godine. Ministarstvo trgovine objavilo je prošli tjedan podatak o gospodarskom rastu u prvom kvartalu koji je iznosio mršavih 0,5%.

”Jedna od stvari koje nas brinu je ta, što tržišta zapravo ignoriraju tu činjenicu”, izjavio je Orlando u emisiji CNBC-a ”Squawk Box.”

”Imali smo prilično blagu zimu, tako da naša očekivanja govore da nas prije očekuje rast od 2 posto, možda malo više ili manje od toga, a ne 4 ili 5 posto. Tako da smatram da tržišta vrijednosnih papira trče pred rudo.”

To znači da bi američki BDP za 2016. godinu mogao porasti za tek 1,7 posto, dodao je Orlando.

Dobri rezultati na tržištu nekretnina u prvom kvartalu sugeriraju da je nešto aktivnosti zapravo ”povučeno” u prvi kvartal upravo zbog blage zime.




U takvom okruženju slabog rasta i niskih kamata, Federated je zauzeo neutralnu poziciju prema dionicama i drže više gotovine i obveznica nego je uobičajeno.

”Još uvijek se nalazimo u području korekcije. Uopće ne bi bilo neobično da dionice izgube 5 do 8 posto vrijednosti u narednim mjesecima.”

FED drži kamate na niskoj razini kako bi zaštitili državu od globalnih deflacionih pritisaka, tvrdi Steven Ricchiuto, glavni ekonomist za SAD u kompaniji Mizuho Securities. Neuspješni pokušaji europske i japanske središnje banke da intervencijama u financijskom sustavu spriječe rast svojih valuta pokazuje da su ”mjere središnjih banaka u ovome trenutku bankrotirale”, izjavio je za ”Squwk Box”.




U ovome trenutku razlika u kupovnoj moći vuče strane valute prema gore, a dolar prema dolje, dodao je.

”To nam stvara okruženje gdje doduše ima neke male koristi od toga, ali nemamo dovoljno snažan globalni rast kako bi se stvari mogle popraviti. A također nećemo moći niti prednjačiti u gospodarskom rastu, budući da smo suočeni s pretjeranom ponudom roba na prezasićenom tržištu,” zaključuje Ricchiuto.

Izvor: CNBC

Autor:V.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.