: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Što vas čeka ovog ljeta na Jadranu? Palačinka 20 kuna, kolač 25, rižoto 90…

Autor: dnevno.hr

Ljeto, sunce i more samo za one dubljega džepa.

Prema službenim podacima, tijekom uskrsnih blagdana ostvaren je promet od oko 74 tisuće turista s oko 230 tisuća noćenja, uz ocjene da će i ova sezona biti rekordna. No, prema pisanju Glasa Slavonije sezona će biti rekordna po broju stranih, ali ne i domaćih gostiju jer za domaće turiste sezona bi mogla biti rekordna kako po cijenama smještaja, tako i po cjenama ugostiteljskih usluga i drugih uslkuga u turizmu. Da je tome doista tako potvrđuje i predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić referirajući se na nastavak investicijskog ciklusa, koji pak podrazumijeva dizanje kvalitete što vodi rastu cijena. Prema njemu, domaći gosti čine manje od 15 posto ukupnog broja turista.

– Cijene smještaja, mislim na prvi red do mora, kakav ja imam, podizane su ovisno imaju li vlasnici tih apartmana kredite i kakve su im obveze vraćanja. Ja nisam dizala cijenu – 80 eura na dan i ne mogu se obraniti od gostiju, i to stranaca, koji kažu da je to prihvatljivo za tako dobru poziciju uz more. No susjed je podigao cijenu na 130 eura. Kaže – morao je zbog kredita. Montažne kućice prvi red do mora lani su bile 140, a sada su 170 eura na dan, no to će nam se obiti o glavu. Jer u manjem mjestu, kakvo je naše, za taj novac, čak 170 eura dnevno, osim sunca, plaže i kupanja, turistu se ne nudi ništa, a on želi i druge sadržaje za toliko novca. Nijemcu to smeta, on si može priuštiti te cijene, ali ne želi jer istovremeno, primjerice, Grčka, Turska, Italija ove godine nude povoljne cijene s “all inclusive” ponudom i potražnja nije kao lanjska pa najave da će kod nas sezona i 2018. biti rekordna meni zasad ne drže vodu –  izjavila je za spomenuti medij jedna sugovornica i vlasnica apartmana sa zadarske rivijere. U njezinu mjestu cijena kave i ove sezone rasti će za kunu, a sada stojki deset kuna.

Za pizzu zimi valja izdvojiti 37, a ljeti 45 kuna. Gosti su u njenom djelu Jadrana uglavnom stranci, a naši ljudi teško si mogu priuštiti ljetovanje u špici sezone. Na jugu su cijene još i više. Na Pelješcu je kava prošle godine bila deset kuna, a ove 12, dok je pizza za strance 70 kuna. Kugla sladoleda je 12 kuna, komad kolača 25, a palačinke 20 kuna. Čaša piva sada je 20 kuna, a porcija rižota 90.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.