Tomislav Miletic/PIXSELL

Što se događa s mjerom od tisuću eura za novorođenče?

Autor: M. B.

Prošle se godine rodilo najmanje djece otkako se vode statistike.

Puno je očekivanja različitih ciljnih skupina od nove hrvatske Vlade. Ministar financija Zdravko Marić poručio je roditeljima da će se ugodno iznenaditi kad vide odbitke za djecu u porezu na dohodak. No, oni koji su računali na tisuću eura za svako rođeno dijete ipak neće dobiti jednokratnu naknadu u visini koja im je obećana, prenosi N1. 

Prošle se godine rodilo najmanje djece od kad se vode statistike. Problem je, zajedno s ministarstvom, preuzela od Bernardice Juretić nova ministrica Nada Murgetić. A s njim je preuzela i obećanje prethodnice o tisuću eura za svako novorođeno dijete teško 250 milijuna kuna.

”Da li će biti modificirana ili ne, ali mjera će postojati”, kazala je Murganić.

Modifikaciju HDZ nije spominjao u predizbornom programu. Na njihovim internetskim stranicama još uvijek stoji da će nova vlada za svako novorođeno dijete osigurati jednokratnu naknadu od 7 i pol tisuća kuna. No, za razliku od predizbornih govora, u prvom premijerskom Plenković ništa određeno nije rekao osim da će ministarstvo, kojem je promijenjeno ime tako da počinje s demografijom, reflektirati političke prioritete vlade na provođenju najnaprednijih demografskih politika.

”Bilo je nekoliko metodoloških opaski da smo trebali biti precizniji, navesti mjere, možda priložiti tablice priložiti rokove jer su ti materijali spremni”, kazao je Plenković.

Rok koji je sebi zadao ministar Marić da predstavi proračun je početak prosinca. Za bebe će biti osigurana sredstva, ali nije otkrio kolika.

”Pa u proračunu ta mjera će ostati, ali postoji čitav niz drugih mjera koje su u demografskom smislu efikasnije”, rekao je minstar Marić.

Svoj stav o ovom pitanju ima i demograf Stjepan Šterc.

”Po meni bi odmah trebalo pročešljati zakone koji ugrožavaju sigurnost majkama na radnom mjestu. Dakle to moraju odmah krenuti, odmah trebaju razraditi recimo koncepciju majke odgajateljice ili oca odgajatelja, ali vezano za obrazovnu razinu koja je u vezi s razinom koja je potrebna za taj status. S tim treba odmah krenuti”, naglasio je Šterc.

Autor: M. B.

ZADNJE VIJESTI