Marko Prpic/PIXSELL

St Nicolaus u konzorciju s Viro tvornicom šećera, vlasnikom Dalmacijavina, ulazi u Badel 1862

Autor: dnevno.hr

„Jedini zakonom regulirani proces koji je trenutno u tijeku u Badelu 1862 jest predstečajna nagodba. Upravo zato naš konzorcij želi sudjelovati u tom zakonitom procesu te vjerujemo da ćemo dobiti podršku većine vjerovnika kao i većinskog vlasnika“, zaključili su prilikom sklapanja sporazuma Željko Zadra, predsjednik uprave Viro tvornice šećera d.d. i Dušan Haruštiak, predsjednik uprave St Nicolausa

Slovački St Nicolaus i Viro tvornica šećera sklopili su sporazum o zajedničkom nastupu u procesu trajnog rješenja poslovne perspektive Badela 1862 putem odabira strateškog partnera za Badel 1862, odnosno sudjelovanju u postupku predstečajne nagodbe, kojim će stvoriti potrebne uvjete za ulazak u Badel 1862.

Podsjetimo, Viro tvornica šećera jedan je od najvećih izvoznika u prehrambenoj industriji, a zahvaljujući značajnim ulaganjima tijekom proteklih godina postala je i najmodernija tvornica šećera u Hrvatskoj. Konsolidirani prihod Viro tvornice šećera (koja je i 100% vlasnik Sladorana d.o.o. Županja) u 2015. g. bio je preko 1.500.000.000,00 (milijardu i petsto milijuna) kuna. Interes za Badel 1862 Viro je, kroz tvrtku Oštrc, iskazao već u svibnju ove godine, odazivom na poziv strateškim investitorima u okviru postupka predstečajne nagodbe, koji je raspisalo društvo Badel 1862.

Grupa St Nicolaus je najveći proizvođač na tržištu alkoholnih pića u Slovačkoj kao i značajan igrač u Češkoj i Mađarskoj. Ukupni prihod Grupe iznosi preko 1.000.000.000,00 (jednu milijardu) eura. Dolazak na hrvatsko tržište stoga je prirodan slijed i prilika za daljnji razvoj regionalne strategije u kojoj Badel 1862 ima posebno mjesto. Proizvodni pogoni St Nicolausa nalaze na lokacijama Liptovský Mikuláš i Leopoldov, dok se strana proizvodnja odvija u mađarskim gradovima Kisvarda i Vásárosnamény. Tvrtka je ekskluzivni distribucijski partner za razne brandove iz Španjolske, Argentine, Čilea te Kube. Osim prodajne zastupljenost u Češkoj i Mađarskoj, svoje proizvode izvozi i u druge zemlje, od Poljske do Meksika i Indije, maksimalno brine o svojim brandovima, koristeći sinergijske efekte i područja na kojima je prisutan.

Smatrajući da je konsolidacija ključna za dugoročni opstanak industrije alkoholnih pića i vina, Željko Zadro, predsjednik uprave Viro tvornice šećera d.d. ovom je prilikom istaknuo: “Naš interes za ulazak u Badel 1862 iskazali smo već nekoliko puta. No sada za to imamo i pravog partnera s kojim ćemo, koristeći sinergijske efekte, zasigurno biti najbolja opcija za budućnost Badela 1862.“

Dušan Haruštiak, predsjednik uprave St Nicolausa naglasio je: “Ovim korakom stvorili smo jedinu kariku koja je, očito, nedostajala u našoj ponudi. Uz naš kapital, znanja i iskustva, bogat portfelj i prisutnost na mnogobrojnim tržištima, od danas imamo i hrvatskog partnera s kojim ćemo, uvjeren sam, uspješno završiti priču ulaska u Badel 1862 te potvrditi da smo bili i jesmo najbolje rješenje za Badel 1862.”

„Jedini zakonom regulirani proces koji je trenutno u tijeku u Badelu 1862 jest predstečajna nagodba. Upravo zato naš konzorcij želi sudjelovati u tom zakonitom procesu te vjerujemo da ćemo dobiti podršku većine vjerovnika kao i većinskog vlasnika“, zaključili su prilikom sklapanja sporazuma Željko Zadra, predsjednik uprave Viro tvornice šećera d.d. i Dušan Haruštiak, predsjednik uprave St Nicolausa.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.