Robert Anic/PIXSELL

SLOVENCI NISU USPJELI: Obranjeno pravo na Teran

Autor: dnevno.hr

“Današnje glasovanje rezultat je aktivnog lobiranja protiv potpuno neutemeljenog slovenskog zahtjeva. Drago mi je da smo uspjeli obraniti pravo hrvatskih proizvođača da plasiraju svoj teran čija su kvaliteta i geografsko podrijetlo neupitni!”, zaključio je Picula

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta (AGRI) odbio je danas u Bruxellesu slovenski zahtjev za dvomjesečnim produženjem roka za ulaganje prigovora na delegirani akt Europske komisije kojim se hrvatskim proizvođačima vina daje pravo označavanja vina nazivom sorte Teran, za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra. Zahtjev je podnio slovenski zastupnik Franc Bogovič, član europskih pučana (EPP). U praksi, ovim zahtjevom tražila se dvomjesečna odgoda primjene Delegiranog Akta o hrvatskom Teranu, čime bi se dodano otežao plasman hrvatskog terana na europsko tržište.

Zastupnik Picula vrlo je zadovoljan što je intenzivno lobiranje dalo rezultata i što je većina kolega prepoznala neutemeljenost slovenskog zahtjeva:

“Hrvatska je sukladno propisima EU zatražila izuzeće u pogledu korištenja naziva sorte i zatražila pravno rješenje koje ne ugrožava nikog. Ne postoji nikakav pravni argument za prihvaćanje slovenskog zahtjeva! Osim toga, naši su proizvođači već pretrpjeli dovoljno štete zbog nemogućnosti plasmana svog proizvoda na europsko tržište protekle 4 godine!”, rekao je Picula tijekom rasprave.

Zastupnik Picula prvi je zastupnik koji je dao podršku teranu kao autohtonom hrvatskom proizvodu čija je proizvodnja rezultat višestoljetne tradicije, još na početku mandata u kolovozu 2013. Tada je Europskoj komisiji ukazao na neopravdanost slovenskog osporavanja njegove izvornosti. Prošli je tjedan na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu također ukazao na neopravdan slovenski zahtjev.

Podsjećamo, 19. svibnja je Europska komisija delegiranim aktom regulirala ovo pitanje tako da se za istarski teran prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije.  Dogovoreno je da se na naljepnicama i oznakama uz riječ teran, tiska i dodatak “Hrvatska Istra”, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima. No, nekoliko dana prije stupanja akta na snagu, Slovenija je uložila zahtjev za odgodu njegove primjene. Odbijanjem ovog zahtjeva rok za prigovore ističe 19. srpnja kako je predviđeno europskim propisima, a Delegirani akt formalno stupa na snagu odmah po objavi u službenom glasilu Europske unije.

“Današnje glasovanje rezultat je aktivnog lobiranja protiv potpuno neutemeljenog slovenskog zahtjeva. Drago mi je da smo uspjeli obraniti pravo hrvatskih proizvođača da plasiraju svoj teran čija su kvaliteta i geografsko podrijetlo neupitni!”, zaključio je Picula.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.