Igor Kralj/PIXSELL

ŠIRITE DALJE UPOZORENJE HNB-A: Budite oprezni poslujete li s OVIM BANKAMA!

Autor: dnevno.hr

Propisano je to Zakonom o kreditnim institucijama, kojim je u hrvatski pravni okvir prenesena Direktiva 2013/36/EU Europskog parlamenta i Vijeća, čime je osigurana sloboda pružanja uzajamno priznatih usluga u Europskoj uniji.

Potaknuta upitima građana vezanima uz poslovanje Ferratum banke u Lijepoj Našoj Hrvatske narodna banka objavila je priopćenje u kojem upozorava na oprez pri sklapanju ugovora s tom bankom.

“Ferratum banka je temeljem ovlaštenja nadležnog tijela Republike Malte ovlaštena pružati bankovne usluge, kako u matičnoj državi, tj. Malti, tako i neposredno na području ostalih država članica Europske unije, a time i na području RH. Istovremeno, temeljem važećih propisa RH i EU, Hrvatska narodna banka ne daje odobrenja za rad niti prudencijalno nadzire poslovanje kreditnih institucija iz drugih država članica EU koje neposredno pružaju usluge u RH – nadzor njihovog poslovanja obavljaju nadležna tijela država članica koja su im izdala odobrenje za rad”, navode iz HNB-a.

Naime, kako iz HNB-a pojašnjavaju da kreditna institucija iz druge države članice Europske unije koja je ovlaštena pružati usluge u matičnoj državi, može ih pružati i u Hrvatskoj, osnivanjem podružnice ili neposredno, i to od dana kada Hrvatska narodna banka (HNB) od nadležnoga tijela države članice primi obavijest o tome. Propisano je to Zakonom o kreditnim institucijama, kojim je u hrvatski pravni okvir prenesena Direktiva 2013/36/EU Europskog parlamenta i Vijeća, čime je osigurana sloboda pružanja uzajamno priznatih usluga u Europskoj uniji.

Popis tih banaka dostupan je na internetskoj stranici HNB-a. Ukoliko je riječ o banci iz EU koja svoje usluge pruža putem interneta, pružanje usluga hrvatskim građanima ne zahtijeva niti prethodnu obavijest Hrvatskoj narodnoj banci.

Kod sklapanja ugovora s takvim institucijama klijenti moraju uzeti u obzir da Hrvatska narodna banka ne može osigurati praćenje zaštite potrošača na razini na kojoj to čini za klijente domaćih kreditnih institucija kojima je izdala odobrenje za rad i čije poslovanje nadzire. Za kreditne institucije iz drugih članica EU mogu, naime, sukladno propisima matične države u kojoj imaju odobrenje za rad, važiti drugačija pravila poslovanja, upozoravaju iz HNB-a.

“Imajući u vidu navedeno, važno je da se građani koji namjeravaju koristiti usluge, odnosno započeti poslovati s nekom od kreditnih institucija iz drugih članica EU koje pružaju usluge u RH, pa i putem interneta, prethodno detaljno informiraju da bi se upoznali s načelima otvorenog europskog tržišta financijskih usluga. Svakako sugeriramo i da, kao i kod sklapanja bilo kojeg drugog ugovora, a prije donošenja konačne odluke, vrlo pažljivo prouče sve dostupne informacije i konkretnu dokumentaciju o ponuđenim proizvodima i uslugama. Po potrebi mogu konzultirati i stručnjake da bi u potpunosti razumjeli sva prava i obveze koje bi preuzeli ugovaranjem konkretnog proizvoda ili usluge”, zaključuju iz HNB-a.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.