Marko Lukunic/PIXSELL

Sberbank tuži Agrokor

Autor: Dnevno.hr

Ovime se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. travnja 2017

Sberbank Rusija podnijela je 07.06.2017. na Trgovačkom sudu u Zagrebu prijedlog za izricanje zabrane kompaniji Agrokor d.d. i Izvanrednom povjereniku za sklapanje novih ugovora o financiranju koji uključuju roll-up model. Njime se novim vjerovnicima omogućava priznavanje tzv. super senior prava za njihove tražbine nastale prije 10. travnja 2017.

“Vjerujemo da takav model nije podržan hrvatskim propisima i da je u suprotnosti sa Lex Agrokorom, te da će njegova provedba imati za posljedicu raspolaganje imovinom kompanije Agrokor na štetu ostalih vjerovnika i dionika, uključujući Republiku Hrvatsku. Naša je želja, unatoč trenutačnim izazovnim okolnostima, osigurati da se postupak izvanredne uprave u kompaniji Agrokor d.d. provede u punom suglasju sa zakonima i uz najvišu moguću korist za sve uključene strane”, poručili su iz Sberbanka.

O grupaciji Sberbank

Sberbank Russia je najveća ruska banka i jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija. Na Sberbank otpada gotovo trećina ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a banka je ujedno i ključni kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitar u Rusiji. Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača. Sberbank ima više od 140 milijuna klijenata-fizičkih osoba i 1,5 milijuna korporativnih klijenata, te više od 325.000 zaposlenih u više od 20 zemalja svijeta. Banka također upravlja najvećom mrežom poslovnica u Rusiji sa 15.000 poslovnica, a međunarodne operacije uključuju Veliku Britaniju, SAD, zemlje ZND-a, srednju i istočnu Europu, Tursku te nekoliko drugih zemalja. Banka posluje temeljem odobrenja za rad broj 1481 koje je izdala Ruska središnja banka.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.