Grgur Zucko/PIXSELL

Sberbank razmatra prodaju 1,1 mlrd. eura dugova Agrokora

Autor: Dnevno.hr/HRT

Banka je spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna

Sberbank razmatra prodaju 1,1 milijardue eura zajmova odobrenih Agrokoru, izjavio je prvi zamjenik predsjednika najveće ruske banke Maksim Poletaev, dodavši i kako je banka spremna ići na sud radi odgovarajućeg rješenja u restrukturiranju dugova tog koncerna, prenosi HRT.

Prema posljednjim dostupnim službenim podacima iz prošlog rujna, Agrokorovi dugovi dosegnuli su, zbog brzog širenja u regiji, 45 milijardi kuna ili 6,42 milijarde dolara, što je šest puta više od dioničke imovine.

Precizniji podaci o Agrokorovu dugu očekuju se do kraja lipnja jer svi kreditori, uključujući i banke i dobavljače, moraju do 10. lipnja podnijeti svoje zahtjeve.

Prije nego što je u Hrvatskoj uveden lex Agorkor, Sberbank je prošlog mjeseca Agrokoru dao kredit od 100 milijuna eura i sada za taj zajam želi dobiti status najstarije tražbine, kako bi imala prednost u naplati u restrukturiranju. Mogućnost davanja novih zajmova Agrokoru i budući razgovori o spašavanju koncerna ovisit će o statusu tog zajma, rekao je Poletaev i dodao da je bez tog novca Agrokor mogao bankrotirati još u veljači.

Prema gruboj procjeni, Agrokoru će ove godine trebati do 450 milijuna eura, zaključuje Reuters.

Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.