Davor Puklavec/PIXSELL

Saznajte u kojim su sektorima najviše i najniže plaće u Hrvatskoj

Autor: M.B.

Zaposlenike najbolje plaćaju strane tvrtke gdje su plaće oko 6 tisuća kuna, dok su plaće u domaćim tvrtkama niže i od prosjeka - oko 5100 kuna.

Koliko će novca dignuti i na što će ga potrošiti, prosječan Hrvat mora dobro pripaziti. Režije, hrana, krediti – izdaci nisu mali, a prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 5418 kuna.

Radno mjesto u IT-u nosi i jednu od najboljih plaća u Hrvatskoj. Naime, među najplaćenijim zanimanjima su ona iz područja tehnologije i razvoja, ljudskih potencijala te informacijskih tehnologija. No, daleko najveće plaće imaju oni koji rade u – top menadžmetu.

S druge strane, najniže plaće imaju radnici u uslužnim djelatnostima,tekstilnoj i kožnoj industriji i pomoćnim zanimanjima.

Zaposlenike najbolje plaćaju strane tvrtke gdje su plaće oko 6 tisuća kuna, dok su plaće u domaćim tvrtkama niže i od prosjeka – oko 5100 kuna.

Za oko 1100 kuna – toliko je veća plaća onima sa završenim fakultetom u odnosu na prosječnih 5400 kuna. Oni s poslijediplomskim mogu računati na 66% veću plaću od one prosječne, što bi bilo oko 9000 kuna.

Od svih diploma, najlošije stoje oni s prvostupničkom. Takva diploma donijet će tek 1% veću plaću od one prosječne.

Ako je suditi po plaćama najbolje bi bilo živjeti na zagrebačkom ili dubrovačkom području gdje su plaće najveće. S druge strane, najniže iznose svakog mjeseca na svoje račune dobiju Slavonci.




Za svoj rad žene su u Hrvatskoj manje plaćene od muškaraca. U prosjeku zarađuju i do 500 kuna manje, prenosi Dnevnik.hr

Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.