Patrik Macek/PIXSELL

SADA JE I FORMALNO: Hrvatska izašla iz postupka prekomjernog deficita

Autor: dnevno.hr

Navedeno znači da je Republika Hrvatska s današnjim danom i formalno izišla iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Nakon što je 22. svibnja ove godine Europska komisija prilikom objave Proljetnog paketa Europskog semestra predložila izlazak Republike Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka (eng. Excessive Deficit Procedure (EDP)), na danas održanom sastanku Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) to je i potvrđeno, obaviještava Ministarstvo financija.

Navedeno znači da je Republika Hrvatska s današnjim danom i formalno izišla iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Rezultat je to snažnih napora vezanih za fiskalnu konsolidaciju uslijed čega je deficit opće države u 2016. bio na razini od 0,8% BDP-a, što je značajno bolje ostvarenje od preporuka Europske komisije. Europska komisija predviđa kako će deficit opće države u 2017. biti na razini od 1,1% te na razini od 0,9% u 2018. godini. Uz ostvarenja vezana za deficit, važno je napomenuti kako je, prema posljednje objavljenim službenim podacima Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske narodne banke, u 2016. udio javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjen za 2,6 postotnih bodova te je iznosio 83,7 % BDP-a (u 2015. 86,3% BDP-a). Ovo međugodišnje smanjenje duga predstavlja najveće smanjenje udjela javnog duga u bruto domaćem proizvodu od početka praćenja statističkih podataka kretanja javnog duga.

Sve navedeno utjecalo je na i na odluku Europske komisije o izlasku Hrvatske iz Postupka prekomjernog proračunskog manjka.

Ministar financija dr. sc. Zdravko Marić se u svom izlaganju zahvalio Europskoj komisiji na potpori i preporukama koje je bilo potrebno provesti u svrhu fiskalne konsolidacije, što je doprinijelo i boljim rezultatima no što je bilo očekivano. Ministar Marić je istaknuo kako je to i potvrda Vladi Republike Hrvatske da provodi odgovornu fiskalnu politiku koja je dovela do ovako dobrih rezultata kada je riječ o deficitu, ali i o pozitivnim trendovima vezanima za smanjenje javnog duga. Pri tom je istaknuo kako Vlada Republike Hrvatske i nadalje ostaje predana nastavku smanjenja javnog duga za najmanje deset postotnih bodova do kraja 2020. godine.
Izlaskom Republike Hrvatske iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka, Republika Hrvatska je obvezna pridržavati se pravila iz preventivnog dijela Pakta o stabilnosti i rastu. To znači da do 2020. godine Hrvatska treba imati uravnotežen proračun odnosno ostvariti višak od 0,5% BDP-a.

Na tragu ovih pozitivnih ekonomskih i fiskalnih kretanja, Vlada Republike Hrvatske će u nadolazećem razdoblju nastaviti sa aktivnostima vezanima uz provedbu reformi s ciljem jačanja dugoročnog potencijala hrvatskog gospodarstva, što uključuje i provedbu specifičnih preporuka Europske komisije (tzv. Country Specific Recommendations – CSR) koje će Europsko vijeće odobriti na kraju ovogodišnjeg ciklusa Europskog semestra, a koje bi Hrvatska trebala provesti tijekom preostalog dijela 2017. te tijekom 2018. Pritom će i u narednom razdoblju ključan naglasak biti na strogoj kontroli proračunske potrošnje te na iskorištavanju svakog viška prihoda u odnosu na planirane za daljnje smanjenje proračunskog manjka, što će i nadalje pridonositi jačanju stabilnosti javnih financija koja je ujedno temelj cjelokupne ekonomske stabilnosti, kao i preduvjet trajnog ekonomskog rasta Republike Hrvatske.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.