Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

RUŽNI REPOVI REGRESA: Blokiranim prosvjetnim radnicima regres je – ovršen!

Autor: T. P.

I dok su se drugdje, napose u državnim službama, prema dojavama s terena, ipak pronašle „rupe u zakonima“, te se regres blokiranim radnicima isplatio u gotovini, prema radnicima u školama se postupilo jednoobrazno, odnosno bez regresa su ostali svi oni s blokiranim računima.

Unatoč apelu Sindikata Preporod prema Ministarstvu obrazovanja, prosvjete i sporta da se ovogodišnji regres blokiranim radnicima isplati sukladno Pravilniku o porezu na dohodak u gotovini, ovogodišnja isplata regresa prosvjetarima ipak nije mogla proteći bez ružnih repova.Vlada Republike Hrvatske je putem medija neposredno nakon jučerašnje uplate regresa pozvala ovršene radnike da se jave svojim poslodavcima i dogovore način isplate iako je svima bilo jasno da se radi o zakašnjeloj preporuci.

“Nakon što se, bez ikakva razloga, s isplatom kasnilo puna četiri tjedna, pri samoj isplati učinjeni su neshvatljivi propusti. Najveće žrtve propusta su učitelji i nastavnici s blokiranim računima jer je njihov regres u iznosu od 1250 kn ovršen”, ističe Željko Stipić iz sindikata Preporod te dodaje:

“I dok su se drugdje, napose u državnim službama, prema dojavama s terena, ipak pronašle „rupe u zakonima“, te se regres blokiranim radnicima isplatio u gotovini, prema radnicima u školama se postupilo jednoobrazno, odnosno bez regresa su ostali svi oni s blokiranim računima. Prosvjetne su se vlasti još jednom pokazale krajnje socijalno neosjetljivim. Umjesto da se, dodatnim naporom prosvjetnih vlasti i računovođa u školama, regres izdvojeno gotovinski isplati blokiranim učiteljima i nastavnicima, pribjeglo se najlakšem, ali i po blokirane radnike najlošijem rješenju.

Regres, kao uostalom i jubilarna nagrada i božićnica, nisu oporezivi dohodak do određenog iznosa, te bi primitak ovih materijalnih prava trebalo osigurati svima. Ova bi materijalna prava trebala biti tretirana jednako kao i naknada za prijevoz. Na školskim je sindikatima, napose na onima koji zbog brojnog članstva imaju i najveću odgovornost da, kroz iniciranje promjena u Ovršnom zakonu i kroz odredbe kolektivnih ugovora, promijene postojeće neodrživo stanje.

A dok se postojeće stanje ne promijeni, Sindikat Preporod poziva prosvjetne vlasti da, u slučaju iznalaženja za radnike povoljnijeg rješenja u drugim državnim i javnim službama, ulože dodatne napore kako „blokirani“ učitelji i nastavnici ne bi, kada je u pitanju isplata regresa i drugih materijalnih prava, bili u nepovoljnijem položaju od drugih blokiranih radnika”, navode iz sindikata Preporod.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI