Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Rusija otkazala hrvatsko-ruski gospodarski forum

Autor: dnevno.hr

'Ja sam duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa', kazao je ruski veleposlanik.

Veleposlanik Ruske federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov u ponedjeljak je za N1 potvrdio da je otkazan hrvatsko-ruski gospodarski forum.

Ja imam težak zadatak. Ja volim Hrvatsku, duboko poštujem Hrvatsku, i nećemo zaboraviti da su više od 50 godina Rusija i Sovjetski savez bili jedni od glavnih igrača u Jugoslaviji. Ja sam duboko zabrinut za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa. Moj je zadatak, kao veleposlanika, da minimiziram bilo kakve posljedice”, kazao je Azimov i dodao da je robna razmjena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto.

“Ruski poduzetnici su vrlo patriotični. Oni nisu suglasni s režimom sankcija. Oni nisu suglasni da Hrvatska podržava te sankcije.

Zbog toga ruski poduzetnici nisu bili zainteresirani doći u Hrvatsku.  Ja pokušavam napraviti tako da sve što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utječe na rusko-hrvatske gospodarske odnose. Svaki put kad su Rusiju htjeli uvrijediti, mi smo odgovarali. Stavili smo granice, tako da se smanji izvoz države koja je sudjelovala u uvredama. Tako da vidim da može biti poteškoća u rusko-hrvatskim odnosima.

Ja sam već napisao pismo u Moskvu, napisao sam da nije ispravno smanjivati izvoz. Izjava Ministarstva vanjskih poslova nije bila toliko jaka. Do današnjeg dana nitko nije uložio više u gospodarstvo Hrvatske od Sovjetskog saveza i Rusije. Uložili smo više od 17 milijardi eura. Bili smo glavni partner i svoj cilj vidimo u tome da izvedemo rusko-hrvatske odnose iz kriz”, objasnio je Azimov.

Hrvatsko-ruski gospodarski forum trebao se održati u studenom ove godine

Autor: dnevno.hr