Patrik Macek/PIXSELL

RH po konkurentnosti na 74. mjestu; Marić: Nismo zadovoljni

Autor: M.B.

Ovogodišnja lista pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja.

Švicarsko je gospodarstvo i dalje najkonkurentnije u svijetu, dok je Hrvatska na listi konkurentnosti 138 zemalja napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, pokazuje izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) za 2016-2017. godinu. Na novoj listi WEF-a Hrvatska je napredovala s lanjskog 77. na 74. mjesto, s prosječnom ocjenom od 4,1, kao i lani. Usporedbe radi, Švicarska, kao najkonkurentnija, dobila je prosječnu ocjenu 5,8 od ukupno sedam, prenosi HRT. 

Ovogodišnja lista pokazuje poboljšanje plasmana Hrvatske u šest područja. Tako je plasman zemlje poboljšan po faktoru makroekonomskog okruženja (s lanjskog 107. na 84. mjesto), potom u području visokog obrazovanja (s 51. na 49. mjesto), efikasnosti tržišta roba (sa 105. na 95. mjesto), efikasnosti tržišta rada (sa 105. na 100. mjesto). Hrvatska je napredovala i po veličini tržišta (sa 79. na 78. mjesto), kao i po poslovnoj sofisticiranosti (s 84. na 80. mjesto), dok je njezin plasman ostao nepromijenjen po pitanju institucija (89. mjesto) i infrastrukture (46. mjesto).

S druge strane, plasman Hrvatske pogoršan je u području zdravlja i osnovnog obrazovanja (sa 63. na 66. mjesto), po razvoju financijskog tržišta (s 88. na 95. mjesto), po tehnološkoj spremnosti (sa 43. na 47. mjesto) i inovativnosti (s 92. na 103. mjesto). Prema anketi među poslovnim ljudima, najveće poteškoće u poslovanju u Hrvatskoj predstavljaju neučinkovita administracija, porezne stope i regulativa, kao i politička nestabilnost te korupcija.

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je kako Vlada ne može biti u potpunosti zadovoljna dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti te istaknuo kako je potrebno poticati sustav znanosti i inovacija. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić ocijenio je, pak, kako izvješće WEF-a pokazuje da je Vlada odradila dobar posao. “Bez obzira na prozivke tehničke Vlade, ona i dalje radi svoj posao. Ako budemo još bolje radili, bit će i bolji rezultati”, izjavio je Tolušić novinarima.

Među 10 najkonkurentnijih u svijetu ove se godine nalaze sve zemlje koje su i lani bile tako visoko plasirane, no drugim redoslijedom. Švicarska je zadržala titulu najkonkurentnijeg svjetskog gospodarstva, a slijedi Singapur te SAD. Nizozemska se probila s 5. na 4. mjesto, ispred Njemačke, koja je pala za jedno mjesto. Na 6. je mjesto napredovala Švedska, koja je lani bila deveta, dok je Velika Britanija napredovala s lanjskog 10. na 7. mjesto. Japan je skliznuo sa 6. na 8. mjesto liste, a Hong Kong sa 7. na 9. mjesto. Finska je, pak, pala s lanjskog 8. na 10. mjesto.

Od zemalja u okruženju, najbolje je plasirana Slovenija, koja je napredovala s lanjskog 59. na 56. mjesto, dok je Makedonija skliznula sa 60. na 68. mjesto.
Slijedi Mađarska, koja je pala sa 63. na 69. mjesto, dok je Crna Gora skliznula sa 70. na 82. mjesto, iza Albanije koja je na 80. mjestu. Srbija je napredovala s 94. na 90. mjesto, a Bosna i Hercegovina s lanjskog 111. na 107. mjesto najnovije liste Svjetskog gospodarskog foruma.

Autor: M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.