Robert Anic/PIXSELL

Reakcija Europske komisije: Retroaktivnom konverzijom ugrožava se pravna sigurnost

Autor: Dnevno.hr

Zastupnica Šuica upozorila na praksu inozemnih banaka podrijetlom iz EU-a koje su postupajući u zloj vjeri preko nezakonito ugovorene klauzule vezane uz švicarski franak nastojale ostvariti znatnu nezakonitu dobit.

Stigao je odgovor potpredsjednika Komisije Valdisa Dombrovskisa na ponovljeno pitanje zastupnice Dubravke Šuice Europskoj komisiji, koje je upućeno još u srpnju, a u kojem je zastupnica Šuica upozorila na praksu inozemnih banaka podrijetlom iz EU-a koje su postupajući u zloj vjeri preko nezakonito ugovorene klauzule vezane uz švicarski franak nastojale ostvariti znatnu nezakonitu dobit.

Zastupnica Šuica izravno je zatražila Europsku komisiju da se izjasni je li upoznata s činjenicom da je postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske u tijeku ili se svjesno miješa u postupak pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske na način koji se teško može ocijeniti kao prihvatljiv iz motrišta same Europske unije.

U odgovoru Europske komisije, koji potpisuje potpredsjednik Valdis Dombrovskis, navodi se da je Komisija zabrinuta zbog proporcionalnosti izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama.

Tim je izmjenama predviđena mogućnost da zajmoprimci zatraže retroaktivnu konverziju svih kredita u švicarskim francima; ta mjera koristi svim zajmoprimcima osim pravnih subjekata, bez obzira na njihov kapacitet za otplatu kredita, i njome se gotovo sav trošak prebacuje na zajmodavce. Prema mišljenju Komisije, čini se da se takvom mjerom ograničava slobodno kretanje kapitala i sloboda poslovnog nastana na način koji bi mogao biti nerazmjeran za postizanje legitimnog cilja zaštite pogođenih zajmoprimaca i izbjegavanja dužničke krize potrošača. Štoviše, prema mišljenju Komisije, takvom retroaktivnom konverzijom mogla bi se ugroziti pravna sigurnost”, navodi se u odgovoru Komisije.

U Republici Hrvatskoj sklopljeno je između 60 do 100 tisuća potrošačkih ugovora u kojima su sklopljeni krediti u švicarskim francima između inozemnih poslovnih banaka podrijetlom iz EU i hrvatskih građana. U hrvatskim se medijima ponovno aktualizirao problem švicarskog franka i teške situacije u kojoj se nalaze građani koji imaju kredite u toj valuti.

U nastavku, Europska komisija se obvezala odlučiti o daljnjim koracima po ovom pitanju nakon očitovanja hrvatskih nadležnih tijela.

Pitanja upućena Europskoj komisiji dostupna su OVDJE i OVDJE, a cjeloviti odgovor Europske komisije može se pročitati OVDJE.




Prethodno upućeno pitanje od 3. veljače 2015. godine dostupno je OVDJE.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.