pixabay.com

Prvi slučaj u Hrvatskoj: Banka je odvjetnici iz Zadra vratila preplaćene kamate na kredit u ‘švicarcu’, plus kamate

Autor: Dnevno.hr

Odvjetnica je, kako se čini, imala veliku sreću.

I to se dogodilo – prvi slučaj u kojem je banka u Hrvatskoj nakon sudske tužbe vratila klijentu preplaćenu kamatu za kredit u švicarskom franku, a na to je još platila i kamatu.

Naime, u pitanju je, prema informaciji koju je Jutarnji.hr dobio iz Financijske agencije (Fina), odvjetnica iz Zadra I.G.Š. koja je prošle godine dobila prvostupanjsku presudu za povrat preplaćene kamate na Općinskom sudu u Zadru, a kako se banka se na tu presudu nije žalila, ona je u međuvremenu postala i pravomoćna.

Odvjetnica je, kako se čini, imala veliku sreću. Hypo banka (sada Addiko) je propustila rok za žalbu, te je zbog toga presuda – koja je donijeta prije propisa o konverziji kredita – postala pravomoćna i odvjetnica je stoga preko Fine zatražila isplatu povrata preplaćenog iznosa.

Kako saznaju, u ostalim slučajevima koji su vođeni na zadarskom sudu, gdje je bilo dosta pozitivno riješenih tužbi za povrat preplaćenih kamata u prvom stupnju, banke su na vrijeme uložile žalbe. Štoviše, neki od tih slučajeva su već u drugostupanjskom postupku odbačeni, uz obrazloženje da je klijent riješio svoja potraživanja prema banci kroz postupak konverzije kredita iz švicarskog franka u euro ili kunu.

Odvjetnica je predala tužbu nakon što je prošle godine Vrhovni sud presudio kako je promjenjiva kamata koju su banke nakon sklapanja ugovora o kreditiranju samovoljno određivale nepoštena ugovorna odredba. U privatnim tužbama su nakon toga klijenti mogli tražiti povrat razlike između ugovorene i promjenjive kamate.

U udruzi „Franak“ nedavno su  napisali u predstavnici Ustavnom sudu kako je tzv. zakon o konverziji bio opravdan te je „praktički riješio problem primjene CHF valutne klauzule, ali nije riješio problem nezakonitih odredaba o promjenjivim kamatnim stopama u preko 100.000 kredita“.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.