Davor Puklavec/PIXSELL

Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla 4,4 posto, evo koliko iznosi!

Autor: Hina

Najnižu su, pak, prosječnu neto plaću za rujan imali zaposleni u proizvodnji odjeće, 3.671 kunu.

Prosječna je neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za rujan iznosila 5.958 kuna, što je na mjesečnoj razini realno manje za 2,5 posto, a na godišnjoj više za 4,4 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je drugi podatak DZS-a, koji potvrđuje prve procjene objavljene prije desetak dana.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za rujan iznosila je 5.288 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan isplaćena je u zračnom prijevozu, 10.554 kune.

To je ujedno jedina djelatnost u kojoj je prosječna neto plaća za rujan bila viša od 10.000 kuna, dok je u četiri djelatnosti prosjek bio veći od 9.000 kuna – u vađenju sirove nafte i prirodnog plina 9.248 kuna, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka 9.175 kuna, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda 9.110 kuna te financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 9.008 kuna.

Najnižu su, pak, prosječnu neto plaću za rujan imali zaposleni u proizvodnji odjeće, 3.671 kunu.

I zaposlenima u još četiri djelatnosti za rujan je isplaćen prosječni neto manji od 4.000 kuna – u uslugama vezanim za upravljanje i održavanje zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika 3.741 kunu, zaštitnim i istražnim djelatnostima 3.796 kuna, ostalim osobnim uslužnim djelatnostima 3.812 kuna te proizvodnji kože i srodnih proizvoda 3.980 kuna.




Po podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za rujan je iznosila 7.989 kuna, što je u odnosu na bruto za kolovoz realno niže za 3,1 posto, a u odnosu na prošlogodišnji rujan realno više za 3,1 posto.

Statistički podaci pokazuju i da je u rujnu bilo manje plaćenih sati rada, dok je prosječna satnica povećana.

U rujnu je bilo 168 plaćenih sati, što je za 8,2 posto manje nego u kolovozu.




Prosječna je, pak, mjesečna neto plaća po satu za rujan iznosila 35,49 kuna, što je u odnosu na kolovoz nominalno više za 8 posto, a realno za 6,4 posto. Prosječna je neto satnica na godišnjoj razini, u odnosu na lanjski rujan, nominalno viša za 10,3 posto, a realno za 8,8 posto.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.