Miranda Cikotic/PIXSELL

PREDSTAVLJEN PLAN NABAVE MORH-a: Saznajte za što će ove godine potrošiti više od milijardu kuna!

Autor: dnevno.hr

Ministar Krstičević rekao je kako je obrambeni proračun u 2017. godini povećan za gotovo 400 milijuna kuna po svim izvorima

U Ministarstvu obrane RH je danas, u srijedu 18. siječnja 2017. održano predstavljanje Plana nabave za 2017. godinu predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, Državnog odvjetništva te zainteresiranim udrugama civilnog društva.

Prezentaciji su uz potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića i suradnike iz MORH-a i OS RH prisustvovali predstavnici Odbora za obranu Hrvatskog sabora predvođeni predsjednikom Odbora Igorom Dragovanom, predstavnici Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora predvođeni potpredsjednikom Anđelkom Stričakom, predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir, predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac i predstavnik Partnerstva za društveni razvoj Munir Podumljak.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio se prisutnima na odazivu na ovu sad već tradicionalnu prezentaciju Plana nabave Ministarstva obrane. Ministar je istaknuo kako od početka mandata ove Vlade upravo inzistira na jačanju integriteta, odgovornosti i transparentnosti u svim poslovima te na što boljem sustavu financijskog upravljanja i kontrole, ali i na analizi provedbe i kontrole trošenja financijskih sredstava. Podsjetio je i na uključenost Saborskog Odbor za obranu u postupke nabave za potrebe obrane, za vrijednosti veće od 5 milijuna eura prije pokretanja postupka nabave, koji na taj način sudjeluje u financijski značajnim procesima, a sve u sukladno Zakonu o obrani.

Ministar Krstičević rekao je kako je obrambeni proračun u 2017. godini povećan za gotovo 400 milijuna kuna po svim izvorima.

O samim predmetima i postupcima javne nabave ministar je istaknuo kako je veliki iskorak napravljen u smanjenju predmeta nabave označenih stupnjem tajnosti. Naime, još prije 2012. godine takvi predmeti nabave iznosili su preko 50% posto u odnosu na cjelokupni Plan nabave, a proteklih godina napravljeni su značajni iskoraci u smanjenju klasificiranih nabava i transparentnoj objavi plana nabava na internetskoj stranici MORH-a.

Prošle godine je bilo 2,6 posto takvih postupaka po izuzeću te istaknuo kako se tom trendu posvetila posebna pozornost i u 2017. godini, a kao glavni pokazatelj toga je i podatak kako u ovogodišnjem Planu trenutačno nije planiran niti jedan klasificirani postupak nabave.

„U pravilu se godišnje u MORH-u provede oko 1.000 postupaka u predmetima nabave, tako da transparentnost postupaka javne nabave nije samo stvar zakonskog rješenja, već je to naš interes i naše čvrsto opredjeljenje.“ rekao je ministar Krstičević te zaključio kako je u ovoj godini fokus na poboljšanju uvjeta života i rada vojnika u vojarnama, dočasnika i časnika, državnih službenika i namještenika, kako bi svi zajedno pridonijeli razvijanju sposobnosti potrebnih za obavljanje zadaća u operacijama, vježbama, obuci te potpori civilnim institucijama i stanovništvu u Republici Hrvatskoj.




Prezentaciju Plana nabave održao je predstavnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave MORH-a Branko Pribolšan, koji je tom prigodom naglasio kako su proteklih godina napravljeni određeni iskoraci koji pridonose transparentnosti postupaka javne nabave. Pri tom je istaknuo kako Ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama objavljuje godišnje planove nabave kako bi se zainteresirani subjekti mogli pripremiti za sudjelovanje u određenim nadmetanjima. Usvojena su i interna pravila u kojima su utvrđene nadležnosti osoba koje sudjeluju u pripremi i provedbi postupaka javne nabave i razdvojene su funkcije u sklopu provedbe postupaka javne nabave u smislu da ista osoba ne može biti odgovorna za izradu zahtjeva za nabavu odnosno tehničkih specifikacija i sudjelovanja u donošenju odluka o odabiru, pojasnio je Pribolšan.

Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan tim povodom je istaknuo kako je ovo dobar primjer nastavka odgovornog i transparentnog odnosa prema sredstvima poreznih obveznika, odnosno da postoji ozbiljnost, odgovornost i dobra volja. „Može se reći da je ovo odličan primjer kako se vrlo kompleksan proces nabave, kao što je ovdje u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, može ovako javno i transparentno organizirati i predstaviti javnosti ono što se planira nabaviti. Volio bih da ovo bude primjer i za druga državna tijela i javne ustanove u Republici Hrvatskoj“ zaključio je Dragovan te dodao kako vjeruje da samo ovakav način garantira dobar rezultat rada Ministarstva obrane.

Anđelko Stričak iz Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora pozdravio je ovakav pristup pogotovo što se značajna sredstava planiraju uložiti u ljudski potencijal.




Također, Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj rekao je kako je predstavljanje ovog Plana nabave u Ministarstvu obrane i prikaz hodograma dobar primjer i dobra praksa ne samo u RH nego i izvan granica te zahvalio na današnjoj prezentaciji.

Financijski plan MORH-a za 2017. godinu usklađen je s izglasanim Državnim proračunom za 2017. godinu i iznosi 4.385.657.945,00 kn.

Planom nabave za 2017. godinu iznos od oko 1.700.000.000,00 kuna predviđen je za nabavu sredstava za materijalno zbrinjavanje, što iznosi približno 40 posto Financijskog plana MORH-a za 2017. godinu. Rezervirana sredstva za obveze stvorene u prethodnom razdoblju, kao što su višegodišnje financiranje, zakonske obaveze, dio režijskih troškova, te predmeti nabave koji se realiziraju u inozemstvu za operacije potpore miru iznose oko 470.000.000,00 kuna, dok je oko 1.300.000.000,00 kuna iznos rezerviranih financijskih sredstava za koje se provode postupci nabave.

Od projekata za koje su obveze stvorene u prethodnom razdoblju, istaknuta je izgradnja Obalnih ophodnih brodova, kupnja i remont samohodnih haubica PzH2000, nabava helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, izgradnja zapovjednog objekata u vojarni „pk Predrag Matanović“ u Petrinji te smještajnog objekta na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Zagrebu.

Od značajnijih predmeta nabave u 2017. godini istaknut je nastavak postupka nabave UbS-a, remont helikoptera Mi-171 SH, nabava inženjerijskih strojeva i opreme, vojnih kamiona i cisterni, dijelova za vozila MRAP, generalna revizija tenka M-84, komunikacijska oprema, izgradnja i adaptacija objekata, infrastrukture te odjeća i obuća.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.