Povjerenik EK za poljoprivredu i ruralni razvoj sastao se sa članovima saborskih odbora za poljoprivredu i europske poslove

Autor: dnevno.hr

Težište razgovora stavljeno je na Program rada Europske komisije u pogledu Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP) u idućem razdoblju te na javno savjetovanje o ZPP-u nakon 2020. godine, koje je do sredine 2017. otvoreno za sve zainteresirane dionike.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan sastao se u četvrtak poslijepodne sa članovima saborskih odbora za poljoprivredu i europske poslove. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov, zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Težište razgovora stavljeno je na Program rada Europske komisije u pogledu Zajedničke poljoprivredne politike EU-a (ZPP) u idućem razdoblju te na javno savjetovanje o ZPP-u nakon 2020. godine, koje je do sredine 2017. otvoreno za sve zainteresirane dionike. –Prioritet nam je pojednostaviti Zajedničku poljoprivrednu politiku i smanjiti administrativne zahtjeve za poljoprivrednike, rekao je Hogan pojasnivši kako se pojednostavljenje odnosi na delegirane i provedbene akte odnosno akte u kojima su navedena detaljna pravila potrebna za provedbu reforme ZPP-a.

Predsjednik Sabora skrenuo je pozornost na pitanja zaštite proizvođača, osiguravanja preduvjeta za konkurentnost i održivost poljoprivredne proizvodnje te goruće pitanje sigurnosti hrane, istaknuvši kako se Hrvatska susreće i s problemom depopulacije hrvatskih sela zbog odljeva mladih ljudi. -Pozicioniranje poljoprivrednih proizvođača na unutarnjem tržištu Europske unije, ali i hrvatskom tržištu u uvjetima bespoštedne tržišne utakmice dodatni je uteg za naše proizvođače. Sve su to problemi kojima je potreban ozbiljan pristup, kazao je Petrov istaknuvši potrebu da se ZPP posveti promicanju ruralnih područja i poljoprivrede kao čuvara ruralnih prostora.

Hogan je istaknuo kako će fokus europske politike, među ostalim, biti na razvoju financijskih instrumenata za mlade poljoprivrednike, unaprjeđenju lanca opskrbe hranom, kvaliteti i standardima sljedivosti proizvoda uz što veću korist za same proizvođače, sigurnost i kvalitetu hrane investiranjem u modernizaciju proizvodnje, poticanje inovacija, suradnji i međusobnom povezivanju i udruživanju poljoprivrednih proizvođača u proizvodnji i nastupu na tržištu. Hogan je nadalje naglasio važnost provođenja marketinških aktivnosti i potrebu pronalaženja novih tržišta, a što je moguće i usmjerenim mjerama programa ruralnog razvoja, a osobito u području stočarstva kojemu bi se kroz diversifikaciju djelatnosti i nova tržišta podigla konkurentnost proizvođača.

Hogan je k tome najavio izradu zakonskog okvira na razini EU-a za sprječavanje nepoštenih trgovinskih praksi u lancu opskrbe hranom, a tijekom rasprave razgovaralo se i o problemima očuvanja integriteta organske proizvodnje bez uporabe pesticida, označavanja i deklariranja proizvoda, potrebi razmatranja učinaka tehnološkog razvoja i digitalizacije na poljoprivredu, što će biti i temom jedne od ukupno tri planirane europske konferencije o poljoprivredi, te potencijalima spoja poljoprivrede i turizma što je u slučaju Hrvatske od osobitog značaja.

Povjerenik Hogan će u petak nazočiti proglašenju najboljeg hrvatskog mladog poljoprivednika te zajedno sa zastupnicom u Europskom parlamentu i ambasadoricom izbora najboljeg hrvatskog poljoprivrednika Marijanom Petir, ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i najboljim mladim poljoprivrednikom sudjelovati na panelu poljoprivredne konferencije u Zagrebu, nakon čega će biti održan „Dijalog s građanima“ na kojemu će na pitanja građana odgovarati i povjerenik EK za poljoprivredu Phil Hogan.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.