pixabay

Potop na burzi: Dionice Agrokorovih tvrtki od jutros padale i preko 30%!

Autor: Marcel Holjevac

Unatoč optimizmu kojeg mediji od jutros šire u pokušaju sprječavanja panike, ulagači čini se više vjeruju Moody'su, koji najavljuje bankrot Agrokora u idućih nekoliko tjedana, nego Plenkoviću i Ramljaku koji najavljuju golema strana ulaganja u propalu korporaciju.

Burza se nije ovako crvenila od 2008; crobex je u ovom trenutku u padu 2,28% od jutros, do zatvaranja Burze će vjerojatno biti i preko 3%. Samo u jednom danu. Pred sat vremena, dionica Belja je bila u minusu preko 30% u odnosu na utorak; trenutno je u padu 24,19%. Vupik je pao do sad za 29,25%, Ledo je izgubio u trenutku pisanja ovog teksta 27,39% tržišne vrijednosti od jutros, Zvijezda jednako kao i Belje 25%, Jamnica je izgubila 22,42%.

burza

Velike gubitke i oštar pad vrijednosti međutim bilježe i dionice ostalih tvrtki koje nisu u sastavu Agrokora, poput Kraša, jer očito ulagači ne vjeruju da će ikad uspjeti utjerati dugove od Agrokora. No u padu su i sve ostale dionice, i one koje nisu ni na koji način povezane s Agrokorom, popug IGH koji je preko 9% u minusu. Vlada je jutros najavila da će fondovi sa zapada uložiti velik novac, oko 400 milijuna eura, u stabilizaciju poslovanja koncerna kako ne bi izgubili do sad uloženo, a pred dva dana je objavljeno i kako će banke dati kredit od 150 milijuna kuna Agrokoru, koji bi mu pomogao da preživi, po procjenama Ramljaka, idućih oko 45 dana. Što onda, ne bude li novih kredita, nije poznato. U međuvremenu, tih obećanih 150 milijuna eura iz kojih bi se trebale isplatiti plaće za ovaj mjesec još nije uplaćeno; Ramljak je rekao da uplatu očekuju sutra, kako bi plaće zaposlenima pustili u petak.

I dok Vlada širi optimizam, agencija Moody’s je jučer srušila rejting Agrokora na jedan stupanj iznad selektivnog bankrota, uz negativne izglede, napomenuvši da je skori bankrot kompanije, nakon propasti standstill sporazuma i imenovanja vladinog povjerenika, izrazito vjerojatan. Većina Agrokorovih tvrtki je od početka godine izgubila preko polovice svoje vrijednosti. Ledo preko dvije trećine vrijednosti, bez današnjeg pada koji će je dovesti na četvrtinu vrijednosti koju je imala početkom godine. S Jamnicom je još gore, bez današnjeg pada je izgubila gotovo 70% vrijednosti do sad, a s današnjim padom gubi još četvrtinu preostale vrijednosti. Nije puno bolje ni s Beljem.

Ovo je samo nastavak negativnog trenda, koji sad prelazi u otvorenu paniku i rasprodaju pod svaku cijenu. Od početka godine Agrokorove tvrtke izgubile preko 4 milijarde kuna na vrijednosti: najviše Ledo, oko dvije milijarde kuna, a iza njega Jamnica s oko 1,5 milijardi kuna. Današnji pad će srušiti kapitalnu vrijednost kompanije za dodatnih nekoliko milijardi kuna. Pad od početka godine bilježe i dobavljači, kojima za sad ne prijeti bankrot, no sigurno je da bi stečaj Agrokora povukao za sobom u stečaj i velik dio dobavljača, što bi opet uzrokovalo spiralu stečajeva. Kraš je od početka godine, ne računajući današnji pad, izgubio preko za 11% od svoje tržišne vrijednosti, Podravke preko 7 a Atlantic grupa preko 9%. Najveći dio tih spomenutih gubitaka je ostvaren u posljednja tri tjedna, otkad se Agrokor počeo ljuljati, a sad se ubrzava.

 No, nije sve u padu. Prinosi na državne obveznice RH iz dana u dan rastu, što znači da ulagači imaju sve manje povjerenja i u državu kao takvu, odnosno da se kriza u Agrokoru, htjela to Vlada priznati ili ne, reflektira i na dug države.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.