Dusko Jaramaz/PIXSELL

POSLJEDICE BREXITA: Hrvatskoj prijeti hitno uvođenje eura!

Autor: M.M.

Juncker želi što brže povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom kako bi EU postala monetarna unija u cjelini.

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije, dio britanskih medija piše da će osam zemalja članica Europske unije, kojima euro još uvijek nije službena valuta, možda morati hitno uvesti navedenu valutu kao sredstvo plaćanja.

Tako za Dansku, Švedsku, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarsku, Poljsku i Rumunjsku možda slijedi ultimatum kojim bi predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon Brexita ujedinio Europsku uniju.

Britanski Daily Express piše da Juncker želi što brže povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom kako bi EU postala monetarna unija u cjelini.

U korist uvođenja eura u sve zemlje članice ide i činjenica da je dosadašnji europski povjerenik za financije, Britanac Lord Hill nakon Brexita podnio ostavku, a na njegovo je mjesto došao Latvijac Valdis Dombrovskis koji je veoma čvrst u svojim stavovima o uvođenju eura u sve zemlje članice.

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung također piše da će se nakon Brexita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije i uvođenje jedinstvene valute u čitavoj EU.

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.