Davor Puklavec/PIXSELL
Davor Puklavec/PIXSELL

Porezna rješenja do kraja tjedna, isplata poreza u kolovozu!

Autor: M. B.

Porezni obveznici mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

​​Privremena porezna rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu za građane koji su obuhvaćeni posebnim postupkom utvrđivanja poreza, putem Hrvatskih pošta bit će dostavljena poreznim obveznicima najkasnije do 22. srpnja 2016. godine.​

Porezni obveznici mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

Također, Porezna uprava podsjeća da će se privremeno porezno rješenje kojim se utvrđuje godišnji porez na dohodak i prirez porezu na dohodak maloljetnika dostaviti zakonskim zastupnicima/roditeljima, koji su u evidencijama Informacijskog sustava Porezne uprave ‘prepoznati’  u PK obrascima, OIB sustavu ili u godišnjoj prijavi poreza na dohodak za 2014. godinu.  Utvrđeni iznos za povrat isplatit će se na račune maloljetnika temeljem podataka dostupnih Poreznoj upravi.

U slučaju da porezni obveznik – maloljetnik nema otvoren tekući niti žiro račun kao  ni ‘štedni račun’ na koji se može izvršiti povrat u kunama, na rješenju će biti navedeno da se zakonski zastupnik/roditelj poziva da se javi u Poreznu upravu kako bi pred službenom osobom usuglasio način izvršenja povrata i dostavio račun za izvršenje povrata.

Također napominjemo da zakonski zastupnik/roditelj, nakon što zaprimi rješenje na kojem je naveden račun na koji će se izvršiti povrat, a prije izvršenja povrata,  može dostaviti  drugi račun za izvršenje povrata ako to želi. Račun koji dostavi zakonski zastupnik/roditelj može biti račun maloljetnika ili račun zakonskog zastupnika roditelja.

Ponovo ističemo da će se svim obveznicima za koje Porezna uprava raspolaže podacima, a koji ostvaruju razliku za povrat, povrati izvršavati u predviđenom roku, tj. u kolovozu. Izuzetak će, sukladno Zakonu,  biti samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično. Utvrđenu razliku za uplatu poreza i prireza po godišnjem obračunu za 2015. godinu porezni obveznici dužni su uplatiti najkasnije do 22. kolovoza 2016. godine.

Autor: M. B.

ZADNJE VIJESTI