Matija Topolovec/PIXSELL

Porezna reforma je protuustavna i na korist krupnom kapitalu

Autor: dnevno.hr

''Predložena porezna reforma izravno je u suprotnosti s navedenim ustavnim okvirom i pogoduje kapitalu i moćnicima, a zanemaruje najugroženije slojeve društva.'', navodi.

Hrvatski laburisti – Stranka rada oštro se protivi predloženoj poreznoj reformi Vlade Andreja Plenkovića. Riječ je o parcijalnim, nepovezanim intervencijama u niz zakona kojima će se dodatno i nepovratno produbiti ionako već preveliki jaz između bogatih i siromašnih, a srednji sloj u potpunosti iskorijeniti.

Korekcije u Zakonu o porezu na dohodak s nekoliko će tisuća kuna mjesečno više dodatno napuniti džepove najbogatijih, dok će građani s ispodprosječnim i prosječnim plaćama ostati na istome ili u najboljem slučaju “profitirati” s nekoliko desetaka kuna mjesečno. Ako je cilj bio potaknuti potrošnju građana, a slijedom toga podignuti gospodarstvo, reforma je u potpunosti promašena, jer baza onih koji mogu trošiti izvan opsega podmirenja osnovnih životnih troškova nije proširena, a onaj uski sloj koji se i do sada mogao upuštati u veliku potrošnju, ovim promjenama neće početi trošiti još više jer i prema sadašnjim poreznim rješenjima uspijevaju financijski pokrivati sve svoje potrebe i želje. Poseban je cinizam što će plaće u značajnom iznosu rasti i državnim dužnosnicima, čime oni sami potiru najviše ustavne vrednote poput socijalne pravde, definiciju Republike Hrvatske kao socijalne države te ustavne odredbe po kojima se “porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti” i da “svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati obitelji slobodan i dostojan život”.

Predložena porezna reforma izravno je u suprotnosti s navedenim ustavnim okvirom i pogoduje kapitalu i moćnicima, a zanemaruje najugroženije slojeve društva.

Usto, imamo li na umu pojedina rješenja poput onih da će novi sustav trošarina poskupjeti najjeftinija, a pojeftiniti najskuplja vozila, da se ukida porezna olakšica za kupnju prve nekretnine, da se ionako mizerni umjetnički i novinarski honorari koji su često jedini prihod angažiranih u tim sektorima dodatno opterećuju doprinosima, da se porezno dodatno opterećuje turizam kao jedina uspješna gospodarska grana od koje preživljavaju mnoge obitelji, jedini zaključak koji se nameće jest da je aktualna Vlada zainteresirana isključivo za dobrobit krupnog kapitala, a neprijateljski raspoložena prema radnicima.

To nas ne čudi znamo li da ministar financija dolazi iz koncerna Agrokor Gazde Ivice Todorića, prema kojemu je ova reforma iznimno blagonaklona, a nadređena mu potpredsjednica Vlade Martina Dalić iz bankarskog miljea, dok je u Vladu je stigla direktno iz MMF-a.

Hrvatski laburisti pozivaju saborske zastupnike da ne podrže poreznu reformu, jer će na duši nositi opasno raslojavanje društva s razornim posljedicama i propast ogromne većine radno ovisnih građana, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatskih laburista Tomislav Končevski.

 

Autor: dnevno.hr