Photo: Ivo Cagalj/24sata

Poljski fond nakon kupnje Pan Peka pregovara o preuzimanju trgovačkog lanca Studenac

Autor: dnevno.hr

Omiški Studenac, drugi po veličini dalmatinski trgovački lanac i osmi po veličini maloprodajni lanac u Hrvatskoj, prema pouzdanim informacijama u poodmaklim je pregovorima o prepuštanju dijela ili čak potpunog vlasništva poljskom Enterprise Investorsu koji upravlja, između ostalog, private equity fondom Enterprise Fund VII, koji je prije nešto više od mjesec dana ušao u vlasništvo Pan Peka, piše Novac.

Kako doznaju više od dva mjeseca menadžeri tog fonda  snimaju proizvodne procese Studenca i u tijeku su, navodno, finalni pregovori o cijeni, odnosno vlasničkom udjelu. Navedenu informaciju Novcu potvrdila su čak četiri neovisna izvora iako svi sugovornici ističu da “ništa nije gotovo dok nije potpisano”. Ono što je zanimljivo je da na nedavno održanoj skupštini NTL-a, čiji je Studenac najveći član, nije bilo govora o mogućem ulasku poljskog private equity fonda u vlasništvo Studenca.

Naime, ulazak Enterprise Investorsa svakako mnogo znači za čitavu poslovnu scenu u Hrvatskoj. Ipak, o toj temi nitko ne želi javno govoriti.

“Na hrvatsko tržište ulazi veliki private equity fond, za kojeg se smatralo da mu je hrvatsko tržište malo. Radi se o fondu koji ulaže i razvija tvrtke u koje ulazi, što se, uostalom, pokazalo i u svim njegovim dosadašnjim aranžmanima. Fond upravlja vrlo značajnom imovinom”, istaknuo je sugovornik, koji je želio ostati anoniman.

Međutim, prema njegovoj ocjeni, Studenac je mali za potencijal i ambicije ovog fonda.

“Studenac bi, dođe li do ulaska ovog fonda, mogao značajnije pojačati rast akvizicijama, organskim rastom ili kombinacijom tih dvaju modela. Nakon toga može se očekivati da će potražiti nekog većeg strateškog partnera”, kaže i nastavlja da će vjerojatno pokušati iskoristiti sinergije koje mu osigurava ulazak u vlasništvo Pan Peka.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.