Petar Glebov/PIXSELL

‘POKLANJATE’ NOVAC KRIVIMA: Napojnica ne ide djelatniku nego HAC-u i ARZ-u!

Autor: dnevno.hr

Korisnici uglavnom nisu upoznati s tim da novac koji ostavljaju djelatniku zbog njegove uslužnosti, na kraju neće završiti kod njega

Prema Pravilniku o obavljanju naplate cestarine djelatnik napojnicu nema pravo zadržati iako je to nekada bila praksa. Ako želite nagraditi HAC-ovca ili ARZ-ovca na naplati cestarine, budite svjesni kako taj novac ide u blagajnu poduzeća, a što su Glasu Slavonije potvrdili u HAC-ONC-u. S takvim pravilima ne slažu se u Nezavisnom cestarskom sindikatu čiji je predsjednik Mijat Stanić rekao kako bi bilo logično da novac koji je ostavljen nekomu zbog njegove uslužnosti pripadne toj osobi.

”Ako ja time želim nagraditi osobu za njegovu uslugu, onda to treba pripasti upravo njoj. Trenira se strogoća na “tringeltu” u slučaju radnika na naplatnim kućicama i od toga pravi neki misterij u državi opljačkanoj do kože”, oštro je izjavio Stanić za Glas Slavonije.

Korisnici uglavnom ne znaju za ova pravila zadržavanja novca u poduzećima. Stanić je objasnio i kako je do toga došlo, naime prije je bilo općepoznato kako su se ljudi zapošljavali preko utjecajnih veza i kako su se grozno ponašali prema korisnicima. Na jednom djelatniku se ”prelomilo” i kao produkt su se pojavile striktne odredbe. Danas se na rad djelatnika rijetki žale, ali su oni bez obzira na to okruženi videonadzorom, panoramskom kamerom, posebnom analitikom te ih posjećuju i tajni kupci.

Iz HAC-ONC-a poručuju da u slučaju da korisnik prilikom plaćanja cestarine povratno ne uzme višak novca od naplaćene cestarine, taj se iznos evidentira u PC blagajnu za to predviđenom opcijom. Kontrolu rada djelatnika sustavno obavlja Samostalni odjel za unutarnju kontrolu i nepravilnosti društva, a ako se ustanove nepravilnosti u radu radnika, dodaju u HAC-ONC-u, pokreće se postupak utvrđivanja odgovornosti te se eventualno izriče adekvatna stegovna mjera, prenosi Glas Slavonije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.