Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Početak rada Etične banke očekuju se najkasnije do lipnja, broj članova utrostručen u 2016.!

Autor: dnevno.hr

Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni

Da je etični model bankarstva sve više ojačao svoje temelje i u Republici Hrvatskoj, govore podaci Zadruge za etično financiranje koja nakon završetka protekle poslovne godine bilježi skoro trostruki porast broja članova. 2016. godine u Zadrugu se učlanilo čak 175% više fizičkih i pravnih osoba u odnosu na 2015, što govori u prilog sve većeg povjerenja u model etičnog bankarstva, već dobro poznatog i razvijenog u zemljama zapadne Europe.

Nakon dvije i pol godine vrlo intenzivnog rada Zadruga je u protekloj godini početkom listopada službeno pokrenula proces licenciranja s Hrvatskom narodnom bankom, a početak rada Etične banke očekuju najkasnije do lipnja ove godine.

„Sada kada smo na korak do početka rada ebanke, rezultati govore da smo uspjeli izgraditi povjerenje hrvatskih građana i poslovnih subjekata u koncept poslovanja i rada Zadruge i etične banke. Stalan rast broja članova pokazuje da je naš rad prepoznat i da smo se etablirali kao sustav povjerenja i ekonomskog modela koji u zemljama Europe uspješno egzistira već godinama te je kao takav nužan i Hrvatskoj“, izjavio je Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje.

Proteklu godinu ZEF je također ostvario niz uspješnih projekata i suradnji od kojih su najznačajnije stvaranje sustava podrške projektima ruralnog i regionalnog razvoja, uključivanje u nekoliko projekata Federacije europskih alternativnih i etičnih banaka (FEBEA), organizacija Godišnje skupštine FEBEAe održane u Splitu, pokretanje projekta predfinanciranja hrvatskih LAG-ova i aktivnosti LAG-ova u sklopu Programa ruralnog razvoja, uspostava Fonda za razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, osnivanje prve mreže mladih zadrugara u Europi i brojne druge.

Zadruga, kojoj je glavni cilj umrežavanje i pomaganje svojim članovima, osnivač je Etične banke koja je pak usmjerena prema stvaranjima novih vrijednosti i to kroz ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski, društveno i okolišno održivi. Financiranje svih oblika poduzetništva, novih radnih mjesta, zadovoljenje osnovnih životnih potreba poput obrazovanja, zdravstvenih potrebe, kupnja nekretnina, strukturiranje postojećih kreditnih obveza i dr, osnovni su zadaci etičnog modela bankarstva.

***

O ebanci:




Etična banka u osnivanju prva je banka u Hrvatskoj u vlasništvu svojih članova, fizičkih i pravnih osoba, čiji će primarni cilj biti ulaganje u razvoj zajednice kroz projekte koji su financijski održivi te društveno i okolišno odgovorni. Kako bi upravljanje bankom bilo maksimalno demokratično, etična banka će imati samo jednog dioničara i stopostotnog vlasnika – Zadrugu za etično financiranje (ZEF). Učlanjenjem u ZEF svaki član ujedno postaje članom i suvlasnikom etične banke, s jednakim pravom glasa (po principu “jedan član – jedan glas”) bez obzira na visinu uloženih financijskih sredstava. U etičnoj banci moći ćete koristiti sve standardne bankarske usluge koje ste i dosad koristili – mnoge potpuno besplatno i uz razvojne kamatne stope do maksimalnih četiri posto.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.