Dusko Marusic/PIXSELL

Pobjeda hrvatskih vinara: Teran je i istarsko vino!

Autor: dnevno.hr

Prema izvorima koje navode slovenski mediji, delegirani akt o hrvatskom teranu mogao bi biti objavljen već u ponedjeljak

Europska komisija prihvatila je delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima iz Istre priznaje pravo da unatoč prosvjedima Slovenije svoje vino koje proizvode iz grožđa sorte teran prodaju pod nazivom “Hrvatska Istra – teran”, a akt bi mogao biti objavljen početkom idućeg tjedna, javila je u petak Slovenska tiskovna agencija STA koja je u posjedu nacrta te odluke.

Delegiranim se aktom za to istarsko vino prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, ali se u aktu navode specifični i detaljni zahtjevi koje će hrvatski vinari pri prodaji tog vina morati poštivati, navodi slovenska tiskovna agencija.

>>> Petir: ‘Zabrinjavajući su pritisci Slovenije na EK zbog terana!’

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra – teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ ‘teran’ biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra), navodi slovenska agencija.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.