Davor Visnjic/PIXSELL

Plenković: ‘Zadaća nam je iskoristiti 10,6 milijardi eura za razvoj Hrvatske’

Autor: dnevno.hr

,,U ovoj financijskoj perspektivi Hrvatskoj je na raspolaganju 10,6 milijardi eura. Zadaća svih nas je da se ta europska sredstva u konačnici povuku i iskoriste te provedu u konkretne projekte'', poručio je Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvorio je danas „Tjedan EU fondova“, informativno-obrazovni događaj koji se održava od 24. do 28. travnja, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s institucijama iz sustava upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih (ESI) fondova.

Cilj ovoga događaja je predstaviti mogućnosti korištenja ESI fondova, kao i dobrobiti koju oni donose Hrvatskoj. Potencijalnim korisnicima predstavit će se rezultati i aktualne mogućnosti financiranja projekata u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda, Europskog socijalnog fonda, Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

>>> Plenković i ministrica Žalac svečano otvorili Tjedan EU fondova u Zagrebu

Premijer Plenković važnim je ocijenio što se u Tjednu EU fondova mogu vidjeti i konkretni projekti koji pokazuju korisnost i dodatnu vrijednost europskih fondova u razvoju Hrvatske. Podsjetio je da je Vlada u proteklih nekoliko mjeseci, u partnerskom duhu i dijalogu s jedinicama lokalne samouprave, gotovo svakih desetak dana održala potpisivanje određenog broja ugovora kroz koje je nastojala pokazati konkretne koristi od bespovratnih europskih sredstava.

,,U ovoj financijskoj perspektivi Hrvatskoj je na raspolaganju 10,6 milijardi eura. Zadaća svih nas je da se ta europska sredstva u konačnici povuku i iskoriste te provedu u konkretne projekte”, poručio je Plenković.

Napomenuo je da je ministrima dao zadaću da uoče „uska grla“  u povlačenju sredstava u svojim resorima kako bi se ona brže i učinkovitije iskorištavala. Naglasio je da je krajnji cilj kohezijske politike Europske unije da se svi dijelovi Unije dovedu na približno jednak stupanj razvoja.

Plenković je ocijenio kako je ovaj događaj dobar i za promoviranje europske ideje kao projekta koji je dokazao da je bio dobar za sve članice. Premda je Europa trenutno suočena s negativnim posljedicama referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini, smatra kako to neće pokolebati većinsku volju država članica i ključnih političkih aktera da predano nastave graditi europski projekt.




”Vlada će učiniti sve kako bismo bili brži i učinkovitiji u povlačenju i korištenju europskih sredstava”, kazao je Plenković, ističući da svaka dva tjedna na zatvorenoj sjednici Vlada evaluira korištenje europskih sredstava, transponiranje europskog zakonodavstva i pripreme za Nacionalni program reformi, koji je pred završetkom.

Premijer Plenković kazao je da Vlada i jedinice lokalne samouprave moraju imati isti refleks o tome što je važno za koji dio Hrvatske i odrediti na koji način treba iskoristiti europska sredstva koja su nam na raspolaganju.

Izrazivši uvjerenje da će ovaj tjedan biti izuzetno koristan svima koji će biti prisutni, Plenković je na kraju čestitao dobitnicima nagrada za najuspješnije lokalne EU projekte. Prvo mjesto osvojio je projekt „Agenti 0-7“ Međimurske županije, drugo mjesto projekt „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka Kaquarium“ Karlovačke županije, a treće mjesto projekt „Dječji centar“ Brodsko-posavske županije.




Uz predsjednika Vlade bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.