Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PETIR SE IZBORILA ZA HRVATSKE UČENIKE: EU daje 2,6 milijuna eura za školske obroke

Autor: dnevno.hr

'Važno je da se djeca hrane zdravo i da jedu domaće lokalne proizvode'

Iz ureda hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir stižu dobre vijesti za učenike. Hrvatska je dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača.

Školska shema – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu stupa danas na snagu te od 1. kolovoza objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU.

Za besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama Europska komisija osigurala je 250 milijuna eura od čega je za financiranje provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Prema toj shemi države članice mogu u okviru tematskih obrazovnih mjera uključiti i druge poljoprivredne proizvode, kao što su masline i maslinovo ulje i med. Izbor proizvoda države članice temelje na zdravstvenim i ekološkim razlozima, sezonskoj dostupnosti, raznolikosti i raspoloživosti prioritetnih proizvoda. Proizvodi ne smiju sadržavati zaslađivače i pojačivače umjetnog okusa, te bi trebali imati što manje šećera, soli ili masti.

”Važno je da se djeca hrane zdravo i da jedu domaće lokalne proizvode. Ujedno, tako škole otvaraju svoja vrata za poljoprivrednike i postaju za njih novo tržište što nije zanemarivo s obzirom na štetu koju su poljoprivrednici pretrpjeli zbog ruskog embarga i elementarnih nepogoda”, pojašnjava hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir čijim zalaganjem je Hrvatska dobila subvencije EU za zdrave obroke u školama. “Europska komisija prihvatila je prijedlog nas zastupnika da se namirnice trebaju dobavljati od lokalnih OPG-ova jer mlijeko,  voće i povrće koje je stizalo u škole preko velikih dobavljača uglavnom nije bilo domaće proizvodnje već mahom iz uvoza što je suprotno ideji projekta”, ističe Petir. Ona napominje da je Uredba osim mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća obuhvatila na inicijativu zastupnika i masline, maslinovo ulje i med za sada kao obrazovnu mjeru, no države članice mogu ukoliko žele sufinancirati uvođenje i tih proizvoda u jelovnike naših škola.

Petir je u travnju ove godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu što je Ministarstvo i prihvatilo u lipnju. Njezin je prijedlog podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. Ona je nakon razgovora s ravnateljima škola upozorila nadležne da se krši Uredba jer u škole stiže voće iz uvoza, a mlijeko isključivo od velikih dobavljača pa će se voće, povrće i mliječni proizvodi od nove školske godine dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača, kako je i propisano Uredbom.

Republika Hrvatska je radi povijesnih kriterija bila onemogućena u sudjelovanju u programu korištenja subvencija Europske unije za zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama te su oni zahvaljujući pravovremenoj intervenciji zastupnice Petir u Europskom parlamentu ukinuti. Hrvatska je tako dobila priliku sudjelovati u programu kojim je predviđeno da su obroci za učenike u osnovnim školama besplatni, a namirnice se trebaju dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača, stoji u priopćenju za javnost Marijane Petir.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.