Pet razloga za kupnju zlata

Autor: dnevno.hr

Neizvjesnost oko moguće nesolventnosti Deutsche banke, jedne od najvećih banaka na svijetu, ponovno je potaknula potražnju za plemenitim kovinama i porast cijene.

Nakon cjenovne korekcije koja se dogodila potkraj rujna i početkom listopada, cijena zlata ponovno je na uzlaznoj putanji. Od 7. listopada pa do danas, unca zlata (31,1 gram) na svjetskom je tržištu poskupjela gotovo četiri posto, dosegnuvši 1162 eura za uncu. Ako se taj trend nastavi, zlato bi uskoro moglo opet dosegnuti razine iz druge polovice srpnja, kada se unca prodavala po cijeni od preko 1220 eura za uncu.

Novom skoku cijene zlata pridonijela je i neizvjesna situacija s Deutsche bankom, za koju mnogi analitičari tvrde kako je samo pitanje dana kada će proglasiti nesolventnost. Budući da se radi o jednoj od najvećih banaka na svijetu, propast Deutsche banke mogao bi značajno potresti financijska tržišta i srušiti vrijednosti mnogih valuta, pa tako i eura.

Stoga je čuvanje osobne likvidne imovine od goleme važnosti za svakog pojedinca. Pohranom novca u zlatne i srebrne poluge i kovanice osiguravate se od iznenadnih, nepredvidljivih događaja. Evo pet razloga zašto biste to svakako trebali učiniti što prije.

1) Prepoznatljivost diljem svijeta

Investicijske poluge i kovanice od zlata mogu se brzo i jednostavno pretvoriti u bilo koju svjetsku valutu bilo gdje u svijetu. Razlika između kupovnog i prodajnog tečaja investicijskih zlatnih poluga i kovanica usporediva je s razlikom između kupovnog i prodajnog tečaja bilo koje dvije valute.

2) Porezne olakšice

Prilikom kupnje investicijskoga zlata (poluge i kovanice) ne plaća se nikakav porez. Također ne postoji ni porez na kapitalnu dobit od rasta cijene plemenite kovine.

3) Diskrecija

Kupnja zlata i srebra smatra se privatnom transakcijom. Država ne zahtijeva nikakvu posebnu papirologiju vezanu uz kupnju poluga i kovanica od plemenitih kovina sve dok to činite novcem koji ste pošteno zaradili i na njega platili porez.

4) Ne postoji rizik treće strane

U slučaju propasti banke u kojoj imate pohranjen svoj novac, država jamči da će vam biti vraćen polog koji nije veći od 100 tisuća eura. Dakle, za sve iznad zajamčenog iznosa postoji tzv. “rizik treće strane”. Prilikom kupnje fizičkog zlata i srebra i njegove pohrane u privatnom aranžmanu taj rizik ne postoji.

5) Trajna vrijednost

Zlato se kroz mnoga stoljeća dokazalo kao vjeran čuvar osobne imovine. Žuta plemenita kovina cijenjena je i vrijedna u svakoj eri, u svakom podneblju, na svakom meridijanu i paraleli.

Vrhunska usluga

Ako i sami planirate barem dio svoje štednje pretvoriti u zlatne i srebrne poluge ili kovanice, preporučujemo da to učinite kod jednog od najuglednijih regionalnih brokera investicijskim plemenitim kovinama.

Tvrtka Tetragram projekt d.o.o. iz Zagreba ima besprijekornu, dugogodišnju tradiciju poslovanja na tržištu investicijskim, odnosno, monetarnim zlatom i srebrom. Njezini stručnjaci diskretno će vam i stručno pomoći da odaberete zlatne i srebrne proizvode koji najviše odgovaraju vašim potrebama.

Više informacija o ponudi tvrtke Tetragram možete naći na internetskim stranicama Plemenit.hr ili na korporativnim stranicama Tetragram.hr.

Za više informacija nazovite 01/236-5857 od ponedjeljka do četvrtka 9 – 17 sati, petkom 9 – 13 sati.

Autor: dnevno.hr

ZADNJE VIJESTI