Pekari žele povisiti cijenu kruha za 10 posto

Autor: D.G.

Hrana bi u nas mogla poskupjeti i 30 posto, zbog procjena kako u cijelom svijetu, poslije pšenice, slijedi i mršava žetva kukuruza.

Nakon što su ljetos zbog pritisaka iz Vlade odustali od najavljenih poskupljenja, većina pekara cijene je odlučila povisiti od sredine listopada, kada im u pravilu istječu stari ugovori s trgovcima, piše Seebiz.

Ovih su im dana, naime, poslali i nove cjenike kruha i peciva, više do 10 posto. No, oko 50 posto trgovačkih lanaca, neslužbeno doznaje Večernji, odbija ih prihvatiti pa su pekari pred zidom – ili će i dalje poslovati s njima, ili će propasti. Neki, poput Čakovečkih mlinova, koji posluju i s brašnom, zasad neće poskupljivati kruh, čime su vezane ruke konkurentima na njihovu terenu.

Ostali pak očajavaju. Uz visoke veleprodajne cijene brašna, koje su od kolovoza više 40 posto, teško će, tvrde, preživjeti sa starim cijenama, u kojima rabati, povrati i ostali ulazni troškovi čine više od 50 posto.

Pekari ističu da bolje prolaze oni koji su posljednjih mjeseci potiho poskupljivali – brašno, kavu, šećer, ulje, kakao, što, prema mišljenju analitičara, u nas zasad nije drastično i tek je uvertira u onaj pravi cjenovni šok ove jeseni. Hrana bi, nagađaju neki, u nas mogla poskupjeti i 30 posto, čemu u prilog ovih dana idu i turbulencije na američkim, ali i europskim burzama, na kojima se cijene poljoprivrednih proizvoda penju do neba, osobito nakon američkih procjena kako u cijelom svijetu, poslije pšenice, slijedi i mršava žetva kukuruza. U SAD-u su već sada cijene 12,5 posto više u odnosu na hranom kriznu 2007.-2008. godinu.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.