Marko Lukunic/PIXSELL

Panenić: Izgleda da je zatvaranje rafinerije u Sisku neminovno”

Autor: dnevno.hr

Panenić smatra da nije dovoljno reći da se o problemu Ine razgovara na razini ministarstva, nego da to mora biti stav Vlade i svih institucija koje će pokrenuti sve razgovore s MOL-om i donijeti odluku mogu li se ključni dionici dogovoriti, obzirom na izjavu predsjednika Uprave MOL-a

Mostov zastupnik Tomislav Panenićv u srijedu je komentirao situaciju u INA-iu i objasnio zbog čega je tražio stanku u Saboru.

“Tema je već poznata, odnos MOL-a prema ukupnom razvoju Ine. Kad pogledamo s druge strane, nama se prigovara da vodimo plansku ekonomiju, svi mogu vidjeti iz pokazatelja poslovanja da je poslovanje Ine unazađeno. Nama se prigovara da donosimo političke odluke, a mađarski premijer Viktor Orban je prisustvovao poslovnim sjednicama MOL-a, sudjelovao u raspravama. Vidimo da je tamo dopušteno, a ovdje nije hrvatskoj Vladi dopušteno da prati poslovanje Ine kao jedne od strateških kompanija”, rekao je Panenić, prenosi N1. 

Panenić smatra da nije dovoljno reći da se o problemu Ine razgovara na razini ministarstva, nego da to mora biti stav Vlade i svih institucija koje će pokrenuti sve razgovore s MOL-om i donijeti odluku mogu li se ključni dionici dogovoriti, obzirom na izjavu predsjednika Uprave MOL-a, Zsolta Hernadija, koji je rekao da u planu poslovanja svoje kompanije do 2030. godine ne vidi Inu.

Nikad u razgovorima nije bilo govora o transportu nafte ili aktivnostima koje će prekinuti proizvodnju nafte u Sisku”, rekao je Panenić, koji je za budućnost Ine rekao da postoje različite ideje. “Treba napraviti procjenu, Vlada u okviru mogućnosti i dogovora. Možda se naše zajednički jezik ili zajednički partner”, poručio je Panenić, ne željevši dalje govoriti o tome tko bi mogući partner mogao biti, ali da odluka o rješenju problema u Ini mora biti brza.

“MOL ubrzava donošenje odluka prije same odluke Arbiražnog suda, pa moramo i mi biti brzi. Mora biti jasno kakvi će se vlasnički odnosi i odnosi unutar Ine dogovoriti u budućem vremenu”, rekao je Panenić, dodavši da resorni ministar ima brojne probleme u svom ministarstvu, oko kojih mora izgraditi stav.

Dotaknuvši se imenovanja državnoga tajnika, Panenić je rekao da brzo očekuje njegovo imenovanje. “Nalazi se u ministarstvu koje vodi ministar iz kvote Mosta, pa je za očekivati da i državni tajnik bude iz kvote Mosta”, rekao je Panenić.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.