Ilustracija/Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Ovo trebate učiniti kako bi odjavili HRT-ovu pretplatu i oslobodili se njihovih inkasatora

Autor: dnevno.hr

Slijedite ove upute i oslobodite se pretplate.

Osebujna ekipa iz Živog zida posljednjih dana zagovara ukidanje HRT-ove pretplate, što vladajući nazivaju nepotrebnom demagogijom. Kako otkazati pretplatu svojedobno je svojim sugrađanima tumačio primoštenski načelnik Stipe Petrina, a i Visoki upravni sud Republike Hrvatske potvrdio je svojedobno ono na što gu građani godinama žalili i upozoravali:

HRT ne smije provjeravati koristi li netko i dalje odjavljene prijemnike, odnosno kada netko odjavi prijemnik kontrolor nema pravo ući u stan i ponovo provjeravati je li postoji prijemnik.

To nije jedina nepravilnost, nezakonitost je utvrđena i u dijelu HRT-ovih odredbi koje propisuju javnobilježničke ovjere potpisa na zahtjevu za odjavu prijamnika.

“Uz obvezu plaćanja mjesečne pristojbe, koja je sama po sebi određeni teret za obveznike njezinog plaćanja, propisivanje obveze javnobilježničke ovjere potpisa predstavlja nezakonito uveden dodatni namet. Propisivanje obveze javnobilježničke ovjere potpisa na zahtjevu za odjavu prijamnika ne opravdava cilj koji se hoće postići i predstavlja mjeru prekomjernog opterećenja za obveznike plaćanja mjesečne pristojbe”, stoji u odluci Suda koju će HRT morati uzeti u obzir.

Na koji način odjaviti tv prijamnik? Vrlo jednostavno: potrebno je ispuniti obrazac zahtjeva za odjavu prijemnika, koji dostupan na službenim web stranicama HRT-a te ga potpisati i poslati na adresu sjedišta HRT-a: RJ PRISTOJBA, Prisavlje 3, 10 000 Zagreb. To se može učiniti osobno, poštom ili putem druge ovlaštene pravne ili fizičke osobe.

Iako zasad još uvijek na zahtjevu HRT-a stoji da ga trebate ovjeriti, no HRT bi uskoro morao ukloniti tu odredbu- dakle, bit će dovoljno samo ga potpisati.

Odjava će vrijediti s prvim sljedećim mjesecom od datuma potpisane izjave, a prema najnovijoj presudi, korisnik nakon toga više nije dužan pustiti kontrolora HRT-a u stan, niti ga HRT zbog toga smije ponovo prijaviti za plaćanje mjesečne pristojbe.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.