Sanjin Strukic/PIXSELL

Otkriveno: Tko bi trebao plaćati porez na pse i kad će porez stupiti na snagu

Autor: dnevno.hr

Udruga Prijatelji životinja podržavaju mogućnost da se uvede porez na pse. No kažu kako porez neće tako brzo stupiti na snagu.

– Porez na pse nije dio Zakona o zaštiti životinja niti to može biti, stoga stupanjem novog Zakona o zaštiti životinja na snagu neće niti ne može stupiti porez na pse. Također, Ministarstvo financija još nema gotov prijedlog, odnosno nema niti započet prijedlog u tom smjeru, stoga porez na pse neće tako skoro stupiti na snagu – kazali su iz Udruge Prijatelji životinja. Za portal Scena.hr Prijatelji životinja otkrili su razloge zašto podržavaju mogućnost da se uvede porez na pse.

Tko će plaćati porez na pse…

– Kao udruga koja je svjesna da su skloništa krcata psima, dok ostali kupuju pse podržavajući njihov uzgoj i iskorištavanje na taj način, podržali smo mogućnost da se porez uvede, ali samo na način da se oporezuju oni koji su kupili pse ili se bave njihovim uzgojem i trgovinom, a da su oslobođeni plaćanja svi oni koji su udomili psa. Također, smatramo da povlastice trebaju imati oni koji su kastrirali svoju životinju – objasnili su iz Prijatelja životinja. Ističu da bi porez na pse trebao biti smisleno uveden kako bi njegova primjena povećala provedbu Zakona o zaštiti životinja te spriječila napuštanje životinja i ubijanje pasa.

– Prijatelji životinja podržavaju porez na pse samo u slučaju da on funkcionira na način da ga plaćaju oni koji kupuju pse umjesto da ih udomljuju te oni koji prodaju pse i bave se uzgojem. Oni koji su udomili životinju kao i skloništa trebaju biti oslobođeni poreza, a povlastice moraju imati i oni koji su kastrirali svoje pse – naglasili su iz Udruge Prijatelji životinja. Također smatraju da porez na pse ne bi trebao samo puniti proračun, već da bi trebao biti usmjeren prema zaštiti životinja.

– Odnosno skupljeni novac treba biti potrošen namjenski na programe kastracije, oglašavanja udomljavanja životinja, zbrinjavanju napuštenih životinja – pojasnili su. Dodaju da takav porez za cilj ima bolju provedbu Zakona .
– Da u Hrvatskoj svi psi budu mikročipirani, a kao krajnji cilj treba biti prestanak ubijanja napuštenih životinja i samog napuštanja životinja. 30 posto pasa nije mikročipirano u Hrvatskoj, zato bi porez na pse pomagao boljoj provedbi Zakona o zaštiti životinja i pravilnika o označavanju pasa – obrazložili su iz Udruge Prijatelji životinja.

Porez na pse mora biti simboličan

– Vrlo je važno da taj porez ne bude visok jer cilj tog poreza nije namet za povećanje proračuna, već mora biti simboličan, pravedan i s ciljem za dobrobit životinja. Porez bi trebali plaćati oni koji ionako umjesto udomljavanja biraju izdvajati novce za kupnju psa – naglasili su. Kažu da bi takav porez trebao utjecati na smanjenje kupnje pasa i na povećanje udomljavanja pasa te na povećanje kastracije pasa.

– A u konačnici na provedbu obveznog mikročipiranja pasa te manji broj napuštenih životinja. Skrbništvo nad psom ili bilo kojom životinjom treba biti odgovorno skrbništvo. Ljudi koji su kupili životinju mogu i platiti porez na nju kako bi se na taj način pomoglo drugim životinjama bez doma i kojima prijeti smrt. Kastracijom životinja smanjit će se populacija neželjenih pasa koji će se manje napuštati po selima, autocestama… – zaključuju iz Prijatelja životinja. Za kraj razgovora za portal Scena.hr iz Udruge Prijatelji životinja naglašavaju:

– Takav porez ne bi bio jedinstven jer su ga već uvele i neke druge europske države s ciljem poboljšanja odgovorne skrbi za životinje i sprječavanje napuštanja životinja. Kod izrade prijedloga poreza na pse treba dobro obratiti pozornost na svaku pojedinost kako se ne bi izgubila u cijeloj priči pozitivne promjene koje bi on mogao donijeti za ljude i životinje.

Izvor: scena.hr

Autor: dnevno.hr