Marko Mrkonjic/PIXSELL

OSJEČKI FAKULTET PLANIRA KAŽNJAVATI: Upali ste i odustali? Platit ćete puni iznos!

Autor: dnevno.hr

'Kada kandidati koji su ostvarili pravo upisa ne dođu na upis, nama ta mjesta ostaju prazna'

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku, kako prenosi Glas Slavonije, planiraju kažnjavati sve one koji ostvare pravo upisa, a ne upišu se.

”Kada kandidati koji su ostvarili pravo upisa ne dođu na upis, nama ta mjesta ostaju prazna, iako postoje i drugi odgovarajući kandidati, koji ne mogu biti upisani te oni na kraju upišu drugi fakultet”, objašnjava za Glas Slavonije, Leonard Pon, prodekan za nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek.

Upozorio je kako je velik rizik hoće li se mjesta popuniti na jesenskom roku. da se u jesenskom roku. Kako bi izbjegao takve situacije u budućnosti, osječki Filozofski fakultet poslao je obavijest kandidatima da su postupili protivno Općim uvjetima s kojima su se upoznali prilikom prvog logiranja u sustav.

”Od njih će biti zatraženo da podmire oportunitetne troškove u visini pune jednogodišnje školarine, u iznosu od 5500 kuna”, naveo je Pon.

Bez obzira na istaknute uvjete, neki maturanti ih ne poštuju i oglušuju se upisati studij za koji su ostvarili pravo upisa, nesvjesni posljedica. U skladu s njima mogu se naplatiti troškovi nepopunjenog upisnog mjesta, u iznosu ne manjem od jedne godišnje participacije studenta u troškovima studija, koje utvrđuju nadležna visoka učilišta.

 Rajko Odobaša, prodekan za nastavu i studente na Pravnom fakultetu Osijek.

”Držimo kako je vrlo upitna smislenost uvođenja novčanih kazni ili podmirenja iznosa troškova školarine u situaciji u kojoj su maturanti samo kandidati za studij s upisnim brojem na listi NISpVU-a i rang-listi fakulteta”, rekao je  Rajko Odobaša, prodekan za nastavu i studente na Pravnom fakultetu Osijek, za Glas Slavonije. Uz to, dodao je kako bi naglasak trebao biti na informiranju kandidata i onemogućiti im upisivanje studija na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja u nekom budućem roku ako su se već nalazili na listi upisa, a nisu se upisali na prijavljeni studijski program.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.