OPAČIĆKA PREVESLALA SIROTINJU: Pročitajte i ne nasjedajte na novu zamku vladajućih

Autor: I. Međugorac

S malo mozganja i povratka u ne tako davnu prošlost zaključiti se može da u ovoj priči ima istine.

Datum parlamentarnih izbora odnedavno je i službeno određen. No, nije potrebno biti nikakav veliki analitičar da bi se konstatiralo kako kampanja za iste traje već mjesecima. Obećanja i lažna nadanja pljušte na sve strane, a vladajući se pak kite reformama koje su proveli. Neke od njih ostavili su i za posljednji tren kako bi slavodobitno mahali da su bolji od oporbe. Dok se oni busaju u prsa, premijer Zoran Milanović upregao je svoje ministre, a za sebe pak ostavio domoljubnu retoriku s kojom će se pokušati uvući pod kožu nacije. Iz njihovih igara profitirati mogu tek razni anketari koji jedan čas jednima, a drugi čas drugima daju prednost pokapajući istodobno svoju vjerodostojnost. Kada je pak o potezima vladajućih riječ, jedan od posljednjih, po svemu sudeći i predizbornih, povukla je i prva dama hrvatske sirotinje te potpredsjednica Vlade Milanka Opačić uvođenjem famoznih vaučera. O ministrici Opačić nedavno su polemizirali i oporbenjaci tvrdeći da je dotična uzela 1.250.000 umirovljenika te drugih građana da bi njima prekrila promašaje svoje vlade te smanjila socijalne naknade onima koji su siromašni.

Uvođenje vaučera od 200 kuna za potrošnju električne energije, kazivalo se, novi je udar na građane. S malo mozganja i povratka u ne tako davnu prošlost zaključiti se može da u ovoj priči možda ima istine. Telefonska sjednica Vlade održana s prvim danom rujna ove godina rezultirala je usvajanjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi s Konačnim prijedlogom zakona. Dva dana poslije na sjednici je usvojen prijedlog Uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava. Drugim riječima, ti prijedlozi povećanja su izdvajanja za poboljšanje standarda siromašnih građana, odnosno socijalno ugroženih skupina u visini od oko 185 000 000, 00 kuna kroz godinu. I Zakonom o socijalnoj skrbi, koji se primjenjuje od lani, Vlada je socijalno ugroženim građanima srezala davanja. A naglasak su pak stavili na višečlane obitelji jasno s većim brojem djece kojima su davanja srezana za 14,60 posto.

Na taj je način ušteđen oveći iznos te je tako na godišnjoj razini primjerice od obitelji s više djece uzeto više od pet tisuća kuna, da bi im se pak sada u predizborno vrijeme vraćalo mizernih dvjesto kuna za energetske troškove. Kada je već u predizbornoj godini poželjela biti socijalno osviještena, vladajuća je koalicija mogla primjerice zagrebati po plaćama uhljebljenih SDP-ovaca u ministarstvu socijalne politike i mladih. Primjerice zanimljivi su podaci u 2012. godini, kada je potrošeno 11.548.185,14 kuna, a riječ je o troškovima plaća samo za službenike ministarstva što pak ne uključuje plaće djelatnika raznih domova i centara za socijalnu skrb. U 2014. godini taj iznos penje se na 27.766.113,00 kuna te postoji tendencija daljnjeg rasta. No, krenimo redom ravnajući se prema podatcima s internetske stranice Ministarstva financija kako bismo što slikovitije prikazali porast plaća. U 2010. one su iznosile 62.231.764,20 kuna. U narednoj 2011. godini ta je svota nešto malo porasla pa iznosi 63.2828.00,00 kuna. Također, u 2012. godini za plaće je izdvojeno 11.548.185,14 kuna, a u 2013. godini čak 25.940.000,00 kuna.

U godini poslije dosegnut je već spomenuti iznos. Da bi se dobila što jasnija slika onoga što se dogodilo, podatke iz 2011. godine valja usporediti s onima iz 2013. godine. Naime, 2011. godine za plaće Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi izdvajano je 63.282.000,00 kuna, dok je primjerice za plaće djelatnika Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izdvajano 3.942.500,00 kuna. U navedenom vremenu dolazi do reorganizacije ministarstva, a umjesto dva prethodna sada imamo tri ministarstva koja su u 2013. godini za plaće potrošila pozamašne iznose. U Ministarstvu zdravlja za to je izdvojeno 52.222.800,00 kuna, u Ministarstvu socijalne politike 25.940.000,00 kuna te u Ministarstvu branitelja 17.250.000,00 kuna.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.